Pyszny bożonarodzeniowy wypiek o niezwykłym kształcie. Marcepanowa choinka to specjał kuchni skandynawskich.
kransekake |
Kransekake podziwiałam na skandynawskich blogach, kojarzyłam jednak raczej z weselami czy wielkimi przyjęciami. Myślałam, że do upieczenia konieczna jest specjalna forma (a raczej zestaw kilku foremek), droga i raczej zbędna w mojej kuchni. Dopiero na sympatycznym blogu My Little Norway, który jest kopalnią wiedzy o Skandynawii, zobaczyłam, że po pierwsze, marcepanowa choinka może być nieduża, a po drugie, spokojnie można ją zrobić bez foremek. Kransekake robi się na raty, bo upieczone ciasto musi poleżeć w zamrażalniku - jest to więc wypiek idealny na gorący przedświąteczny czas.
Kransekake
(z podanych proporci upiekłam 8 kółek i zbudowłąm choinkę wysoką na mniej więcej 12 cm)100 g mielonych migdałów (wzięłam pół na pół, obrane i ze skórką), 100 g cukru pudru, 1 białko. na lukier: 1 białko, 150 g cukru pudru, kilka kropli soku cytrynowego
Zmiksowałam migdały, cukier puder i białko. Przełożyłam do miski, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto wyrabiałam w dłoniach jak plastelinę i formowałam wałeczki, które następnie sklejałam w krążki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najkrótszy wałek ma 10 cm, każdy kolejny jest o 2,5 cm dłuższy. Piekarnik podgrzałam do 180 stopni, krążki piekłam 10 minut do zrumienienia. Kiedy przestygły wyłożyłam je na kratkę i zostawiłam do całkowitego wyschnięcia, a potem zamroziłam w plastikowym pudełku.
Następnego dnia przygotowałam lukier - białko roztarłam z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Przy pomocy rękawa cukierniczego z małą tylką rysowałam na kółkach zygzaki, poczynając od największego i przyklejałam coraz mniejsze kółka. Po zastygnieciu "choinkę" oprószyłam cukrem pudrem i udekorowałam.
- przepis z bloga My Little Norway
- dużo porad w sprawie Kransekake można znaleźć w komentarzach pod przepisem na blogu Moje Wypieki
- mrożenie upieczonych krążków znacząco poprawia ich smak
- migdały można łatwo obrać zalewając je wrzątkiem na kilka minut, a potem ścierając palcami skórke pod zimną wodą. Skandynawskie blogerki radzą mieszać migdały obrane z nieobranymi - dla "rustykalnego" wyglądu i smaku. Użyłam gotowych migdałów mielonych (obranych), a nieobrane zmieliłam sama.
- tradycyjne Kransekake składa się z 18 kółek
- moja "choinka" ma 8 "pięter" i mierzy około 12 cm
- foremki do Kransekake można kupić przez internet
coś pięknego! bardzo mi się spodobałą, a do tego uwielbiam marcepan xD
OdpowiedzUsuńmój mąz uwielbia marcepan i był przeszczęsliwy, ja natomiast za zwykłym marcepanem nie przepadam, a w takiej upieczonej postaci (chrupki na zewątrz, lekko ciągnący w srodku) bardzo mi posmakował:)
OdpowiedzUsuńDear Lady Aga,
OdpowiedzUsuńTa choinka z marcepana wygląda bardzo smaczna! (please forgive my errors, I really can't write Polish even though I can read it)
Dziękuje serdecznie za wierzyk o choinke!!! I revised my journal page & added the poem. Can you tell me who wrote it or what book it is from? It means so much to me because the Christmas trees of my childhood were "choinki", not "Christmas trees"! It touched my heart & I thought it was just lovely & true. Pozdrawiam serdecznie, Rita