wtorek, 23 listopada 2010

Chleb Dukana. Szybki i smaczny

Przepis, który zrobił karierę w internecie;) Smaczny jak prawdziwy chleb, który można jeść na diecie Dukana.

dieta Dukana chleb
chleb Dukana

Chleb, który można jeść na drugiej i trzeciej fazie diety Dukana. Drożdże zastąpiłam proszkiem do pieczenia - bez obaw, jest niewyczuwalny w smaku, pozwala za to upiec chleb błyskawicznie, bez wyrastania. Najsmaczniejszy w dniu upieczenia, dlatego znowu podaję proporcje na minikeksówkę. Do chleba dodałam sól morską, rozmaryn i suszone pomidory. Pycha, chleb smakuje jak razowiec!



Chleb Dukana z  suszonymi pomidorami

(proporcje na jedną minikeksówkę 10 na 7 cm)

2 łyżki otrąb pszennych, 3 łyżki otrąb owsianych, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 50 ml maślanki, sól morska, suszone pomidory, rozmaryn.

Piekarnik podgrzałam do 200 stopni. Otręby zmiksowałam - powstało coś w rodzaju mąki. W misce wymieszałam otręby, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, jajko, maślankę, szczypte rozmarynu i suszone pomidory. Przyprawiłam solą. Foremkę posmarowałam olejem i wysypałam otrębami, przełożyłam do niej ciasto (wypełniło ją mniej więcej w 4/5). Chleb piekłam 20 minut. Zjadłam z chudym twarożkiem.
  • skrobia kukurydziana (po angielsku corn starch, po niemiecku Maisstärke) to biały proszek (nie mylić z żółtą łatwiej dostępną mąką kukurydzianą, która jest na diecie Dukana ZABRONIONA!). Można ją kupić w sklepach "ekologicznych" i w stoiskach sprzedających produkty bezglutenowe
  • wykorzystałam suszone pomidorki koktajlowe z tego przepisu
  • do chlebka możesz - zamiast pomidorów - dodać zioła, albo nic nie dodawać
  • wierzch chleba możesz posypać solą, makiem, sezamem
  • Polecam także przepis na chleb Dukana na drożdżach
  • Jeśli jesteś na diecie Dukana, zajrzyj do zakładki "dieta Dukana" w chmurze tagów


17 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie:-) Juz robilam twoje mielone i chleb z ziolami, fajne przepisy, dzieki

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie ten chleb także polecam:) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  3. suszone pomidory w chlebie.. pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadam tu sobie do Ciebie i podziwiam:
    1. Twoje kulinarne arcydzieła,
    2. Ciebie, za chęć i wysiłek podejmowania się wciąż nowych wyzwań kulinarnych.
    Sama nienawidzę gotować, przyrządzać, pichcić i staram się jak tylko mogę od kuchni wymigać. Nawet Męża kochanego, jeszcze jako Narzeczonego na długo przed ślubem uprzedzałam, że gotować nie będę, nie zamierzam i co on na to, bo jeszcze ma czas się wycofać :) Powiedział, że nie ma sprawy, akceptuje i zmuszał nie będzie. :) Dlatego tak właśnie Ciebie podziwiam - za Twoją pasję i radość, za tę frajdę, którą dostrzegam za każdym razem, kiedy tu zaglądam :) Chociaż, dziwię się jednocześnie: jak można lubić gotowanie?! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłuszko no strasznie mi miło, takie komentarze naprawdę dają wiatru w skrzydła:))) Ja gotować lubię od dziecka i faktycznie sprawia mi to frajdę:) Szczególnie, gdy posmakuje moim niejadkom:D

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny, czerwony przekrój... mm... z ogromną chęcią bym skubnęła odrobinkę ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada przeslicznie:) juz sobie mysle, ze bym chetnie zjadla taka kromeczke:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny, ciekawy, inspirujący (i niebezpieczny; człowiek głodnieje, oglądając te zdjęcia i czytając przepisy) blog. I dodatkowo - śliczna winietka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, zeczywiscie bardzo ciekawy i inspirujacy blob. Zwrocilam na Ciebie uwage, bo polecil Cie Leon z blogu o Diecie Dr.Dukana. Polecil Cie tym, ktorzy biegle wladaja jezykiem polskim:)
    No i jestem:) i bardzo sie ciesze,ze i Ty tu jestes i mam nadzieje, ze bede mogla zwrocic sie do Ciebie z ewentualnymi pytaniami zwiazanymi z dieta. Zaczelam ja bowiem od zaledwie paru dni wiec jestem do jutra w tej tzw. I fazie. Bladze nieco, bo nie bardzo podawje sie np. wielkosci porcji. Irytuje mnie to nieco. Ty np. podajesz w nastepnym przepisie dokladna ilosc udek, na jedna osobe i to juz ogromnie pomaga. Mam pytanie odnosnie tego chlebka. Na jak dlugo ci on wystarcza? Dzielisz to na sniadanie, obiad i kolacje? Podobnie jest np. z buleczkami. Ile mozna tego zjesc na sniadanie.
    Z gory dziekuje za odpowiedz, serdecznie dziekuje za mozliwosc skopiowania sobie przepisu i z niecierpliwoscia czekam na kolejne.
    Pozdrawiam serdecznie
    Graszka

    OdpowiedzUsuń
  10. sorry mialo byc rzeczywiscie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Graszko Przepraszam, ale przeoczyłam Twój komentarz. W składzie chlebów i bułek dukanowskich, na które przepisy tu podaję, nie ma żadnych "zakazanych" składników. Możesz więc jeść w zasadzie dowolne ilości tego pieczywa, pamiętając jednak, że Dukan zaleca pewną ostrożność, jeśli chodzi o otręby... Pozdrawiam i życzę sukcesów w odchudzaniu. Ja dietę zakończyłam już dośc dawno:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziekuje za odpowiedz, po dietetyczne przepisy czy nie i tak tu chetnie bede zagladac:)))
    Ja niestety diete dopiero od 3 tygodni stosuje i pewnie dlugo mi sie jeszcze zejdzie:) Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Graszka

    OdpowiedzUsuń
  13. hej aguś, czy mogłabyś podać proporcje na foremke 24 na 14, wiem że mogłabym sobie policzyć, aczkolwiek z tym moim liczeniem po raz 5 nie wyszedł mi chlebek, a normalnie patrząc na twój mam język na podłodze :)
    w domu mam dwie dukanki, także chlebek nie zdąży zczerstwieć ;)
    byłabym bardzo wdzięczna za pomoc!
    p.s. gdzie mozna zakupic taką małą minikeksówke? w kerfurze nie widziałam
    pozdrawiam
    asia

    OdpowiedzUsuń
  14. Asiu Według przelicznika ze strony mojewypieki.blox.pl, powinnaś kazdy składnik pomnożyć przez 4,8 (można chyba zaokrąglic do 5, czyli nie dwie łyżki otrąb pszennych, a 10 i tak dalej). Mam nadzieję, że chlebek się uda:)

    Foremki kupiłam w Lidlu, pojawiają się co jakiś czas - foremki są niby dla dzieci, ale ja z nich korzystam najczęściej. Kiedy się coś piecze dla jednej osoby, są idealne:)
    Takie małe foremki (keksówki i okrągłe do babki) są w stałej ofercie sklepu tortownia.pl (silikonowe).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszkam w uk i tutaj skrobia kukurydziana nazywa sie corn flour czyli maka kukurydziana,jest lekko zółtawa ale ma konsystencje jak skrobia ziemniaczana.produkt pod tytułem corn starch jest dostepny w usa natomiast w uk i innych panstwach jest jako corn flour,polska mąka kukurydziana jest inna niz to co my mamy w anglii.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj, chciałabym zrobić ten chlebek, ale mam 2 pytanka. czy mogę skrobię kukurydzianą zamienić na otręby pszenne, lub mąkę pełnoziarnistą, a także maślankę na jogurt naturalny:) Proszę o szybką odpowiedź, bardzo mi zależy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,
    Twój chleb, to pierwszy chleb z chlebów dukana który nadaje się do jedzenia, co więcej, jest bardzo smaczny. Mąż - który nie jest na diecie już mi go wyjadł, więc piekę nowy. Bardzo dziękuję za udany przepis i pozdrawiam serdecznie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))