Przepis, który zrobił karierę w internecie;) Smaczny jak prawdziwy chleb, który można jeść na diecie Dukana.
chleb Dukana |
Chleb, który można jeść na drugiej i trzeciej fazie diety Dukana. Drożdże zastąpiłam proszkiem do pieczenia - bez obaw, jest niewyczuwalny w smaku, pozwala za to upiec chleb błyskawicznie, bez wyrastania. Najsmaczniejszy w dniu upieczenia, dlatego znowu podaję proporcje na minikeksówkę. Do chleba dodałam sól morską, rozmaryn i suszone pomidory. Pycha, chleb smakuje jak razowiec!
Chleb Dukana z suszonymi pomidorami
(proporcje na jedną minikeksówkę 10 na 7 cm)2 łyżki otrąb pszennych, 3 łyżki otrąb owsianych, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 50 ml maślanki, sól morska, suszone pomidory, rozmaryn.
Piekarnik podgrzałam do 200 stopni. Otręby zmiksowałam - powstało coś w rodzaju mąki. W misce wymieszałam otręby, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, jajko, maślankę, szczypte rozmarynu i suszone pomidory. Przyprawiłam solą. Foremkę posmarowałam olejem i wysypałam otrębami, przełożyłam do niej ciasto (wypełniło ją mniej więcej w 4/5). Chleb piekłam 20 minut. Zjadłam z chudym twarożkiem.
- skrobia kukurydziana (po angielsku corn starch, po niemiecku Maisstärke) to biały proszek (nie mylić z żółtą łatwiej dostępną mąką kukurydzianą, która jest na diecie Dukana ZABRONIONA!). Można ją kupić w sklepach "ekologicznych" i w stoiskach sprzedających produkty bezglutenowe
- wykorzystałam suszone pomidorki koktajlowe z tego przepisu
- do chlebka możesz - zamiast pomidorów - dodać zioła, albo nic nie dodawać
- wierzch chleba możesz posypać solą, makiem, sezamem
- Polecam także przepis na chleb Dukana na drożdżach.
- Jeśli jesteś na diecie Dukana, zajrzyj do zakładki "dieta Dukana" w chmurze tagów
Wyglada bardzo apetycznie:-) Juz robilam twoje mielone i chleb z ziolami, fajne przepisy, dzieki
OdpowiedzUsuńW takim razie ten chleb także polecam:) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory w chlebie.. pysznie!
OdpowiedzUsuńWpadam tu sobie do Ciebie i podziwiam:
OdpowiedzUsuń1. Twoje kulinarne arcydzieła,
2. Ciebie, za chęć i wysiłek podejmowania się wciąż nowych wyzwań kulinarnych.
Sama nienawidzę gotować, przyrządzać, pichcić i staram się jak tylko mogę od kuchni wymigać. Nawet Męża kochanego, jeszcze jako Narzeczonego na długo przed ślubem uprzedzałam, że gotować nie będę, nie zamierzam i co on na to, bo jeszcze ma czas się wycofać :) Powiedział, że nie ma sprawy, akceptuje i zmuszał nie będzie. :) Dlatego tak właśnie Ciebie podziwiam - za Twoją pasję i radość, za tę frajdę, którą dostrzegam za każdym razem, kiedy tu zaglądam :) Chociaż, dziwię się jednocześnie: jak można lubić gotowanie?! :)
Jabłuszko no strasznie mi miło, takie komentarze naprawdę dają wiatru w skrzydła:))) Ja gotować lubię od dziecka i faktycznie sprawia mi to frajdę:) Szczególnie, gdy posmakuje moim niejadkom:D
OdpowiedzUsuńcudowny, czerwony przekrój... mm... z ogromną chęcią bym skubnęła odrobinkę ;]
OdpowiedzUsuńwyglada przeslicznie:) juz sobie mysle, ze bym chetnie zjadla taka kromeczke:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, ciekawy, inspirujący (i niebezpieczny; człowiek głodnieje, oglądając te zdjęcia i czytając przepisy) blog. I dodatkowo - śliczna winietka :-)
OdpowiedzUsuńWitam, zeczywiscie bardzo ciekawy i inspirujacy blob. Zwrocilam na Ciebie uwage, bo polecil Cie Leon z blogu o Diecie Dr.Dukana. Polecil Cie tym, ktorzy biegle wladaja jezykiem polskim:)
OdpowiedzUsuńNo i jestem:) i bardzo sie ciesze,ze i Ty tu jestes i mam nadzieje, ze bede mogla zwrocic sie do Ciebie z ewentualnymi pytaniami zwiazanymi z dieta. Zaczelam ja bowiem od zaledwie paru dni wiec jestem do jutra w tej tzw. I fazie. Bladze nieco, bo nie bardzo podawje sie np. wielkosci porcji. Irytuje mnie to nieco. Ty np. podajesz w nastepnym przepisie dokladna ilosc udek, na jedna osobe i to juz ogromnie pomaga. Mam pytanie odnosnie tego chlebka. Na jak dlugo ci on wystarcza? Dzielisz to na sniadanie, obiad i kolacje? Podobnie jest np. z buleczkami. Ile mozna tego zjesc na sniadanie.
Z gory dziekuje za odpowiedz, serdecznie dziekuje za mozliwosc skopiowania sobie przepisu i z niecierpliwoscia czekam na kolejne.
Pozdrawiam serdecznie
Graszka
sorry mialo byc rzeczywiscie:))
OdpowiedzUsuńGraszko Przepraszam, ale przeoczyłam Twój komentarz. W składzie chlebów i bułek dukanowskich, na które przepisy tu podaję, nie ma żadnych "zakazanych" składników. Możesz więc jeść w zasadzie dowolne ilości tego pieczywa, pamiętając jednak, że Dukan zaleca pewną ostrożność, jeśli chodzi o otręby... Pozdrawiam i życzę sukcesów w odchudzaniu. Ja dietę zakończyłam już dośc dawno:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz, po dietetyczne przepisy czy nie i tak tu chetnie bede zagladac:)))
OdpowiedzUsuńJa niestety diete dopiero od 3 tygodni stosuje i pewnie dlugo mi sie jeszcze zejdzie:) Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Graszka
hej aguś, czy mogłabyś podać proporcje na foremke 24 na 14, wiem że mogłabym sobie policzyć, aczkolwiek z tym moim liczeniem po raz 5 nie wyszedł mi chlebek, a normalnie patrząc na twój mam język na podłodze :)
OdpowiedzUsuńw domu mam dwie dukanki, także chlebek nie zdąży zczerstwieć ;)
byłabym bardzo wdzięczna za pomoc!
p.s. gdzie mozna zakupic taką małą minikeksówke? w kerfurze nie widziałam
pozdrawiam
asia
Asiu Według przelicznika ze strony mojewypieki.blox.pl, powinnaś kazdy składnik pomnożyć przez 4,8 (można chyba zaokrąglic do 5, czyli nie dwie łyżki otrąb pszennych, a 10 i tak dalej). Mam nadzieję, że chlebek się uda:)
OdpowiedzUsuńForemki kupiłam w Lidlu, pojawiają się co jakiś czas - foremki są niby dla dzieci, ale ja z nich korzystam najczęściej. Kiedy się coś piecze dla jednej osoby, są idealne:)
Takie małe foremki (keksówki i okrągłe do babki) są w stałej ofercie sklepu tortownia.pl (silikonowe).
Pozdrawiam serdecznie!
Mieszkam w uk i tutaj skrobia kukurydziana nazywa sie corn flour czyli maka kukurydziana,jest lekko zółtawa ale ma konsystencje jak skrobia ziemniaczana.produkt pod tytułem corn starch jest dostepny w usa natomiast w uk i innych panstwach jest jako corn flour,polska mąka kukurydziana jest inna niz to co my mamy w anglii.
OdpowiedzUsuńWitaj, chciałabym zrobić ten chlebek, ale mam 2 pytanka. czy mogę skrobię kukurydzianą zamienić na otręby pszenne, lub mąkę pełnoziarnistą, a także maślankę na jogurt naturalny:) Proszę o szybką odpowiedź, bardzo mi zależy:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńTwój chleb, to pierwszy chleb z chlebów dukana który nadaje się do jedzenia, co więcej, jest bardzo smaczny. Mąż - który nie jest na diecie już mi go wyjadł, więc piekę nowy. Bardzo dziękuję za udany przepis i pozdrawiam serdecznie!!!!