wtorek, 6 kwietnia 2010

Ziołowy chleb Dukana. Dieta Dukana, faza druga i trzecia

 

Nie lubię erzaców. Nie zjadłabym sojowego "kotleta schabowego", wolę prawdziwy albo wcale. Nie psiknęłabym się perfumami "Diodra", gdyby mnie nie było stać na oryginał. Nie noszę tureckich torebek, z grubsza wzorowanych na Pradzie.

A na diecie Dukana po prostu nie jem pieczywa, skoro nie wolno. Otrębowe placki to marna namiastka, lepiej poćwiczyć silną wolę;) Jedyny wyjątek to ten chlebek, który smakuje naprawdę jak chleb. Najlepszy jest w dniu upieczenia, dlatego piekę malutkie bochenki. Zazwyczaj dodaję do niego zioła, świeże lub suszone.

Zapraszam także na szybki chleb Dukana z suszonymi pomidorami (z proszkiem do pieczenia)



Chleb Dukana (proporcje na jedną minikeksówkę 10 na 7 cm)

2 łyżki otrąb pszennych, 3 łyżki otrąb owsianych, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 7 g drożdży świeżych, 1 jajko, 50 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu, 5 łyżek mleka, łyżeczka posiekanej natki, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, sól zwykła i morska gruboziarnista.
Otręby zmiksowałam - powstało coś w rodzaju mąki. W letnim mleku ze szczyptą cukru i szczyptą mąki  rozpuściłam drożdże. Jajko rozbiłam i wymieszałam w miseczce, do chleba dodałam nieco ponad połowę, resztę odłożyłam do posmarowania.Gdy podrosły, dodałam je do otrębowej "mąki", skrobi kukurydzianej i wraz z jajkiem, serkiem, sporą szczyptą soli i ziołami dokładnie wymieszałam. Foremkę posmarowałam olejem i wysypałam otrębami, włożyłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia. Po pół godzinie wypełniło foremkę, posmarowałam je wtedy resztą jajka i gruboziarnistą solą. Oprószyłam sezamem. W czasie, gdy ciasto rosło, piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Chlebek piekłam około kwadransa.

  • skrobia kukurydziana (po angielsku corn starch, po niemiecku Maisstaerke) to biały proszek (nie mylić z żółtą mąką kukurydzianą!!!). Można ją kupić w sklepach "ekologicznych" i w stoiskach sprzedających produkty bezglutenowe
  • wyrośnięty i posmarowany jajkiem chlebek możesz posypać makiem, sezamem albo samą gruboziarnistą solą
  • eksperymentuj z ziołami - możesz do chlebka dodać koperek, bazylię, oregano, szczypiorek albo dowolne inne zioła, a także kawałki oliwek albo suszonych pomidorów
  • czasem ciasto zostawiam do wyrośnięcia na noc. Foremkę przykrytą folią wstawiam do lodówki, rano piekę chlebek
  • jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Wiolqn z forum Wizaż (stąd)

    43 komentarze:

    1. oooo, nareszcie chleb dukana, czekalam na taki przepis, bo placki otrebowe w ogole mi nie smakuja, ble

      OdpowiedzUsuń
    2. śliczny, wypróbuję i ten .. ja robię troszkę inny :) pozdrawiam ulcik

      OdpowiedzUsuń
    3. podziwiam Cię za tego Dukana, za tą wytrwałość, mnie gubi czekolada :)

      OdpowiedzUsuń
    4. To chyba najładnieszy i najbardziej przypomninający prawdziwy chleb wypiek "Dukanowski", jaki widziałam.

      OdpowiedzUsuń
    5. Oj zapomniałam się podpisać
      Ania (komentowałam na Twoim starym blogu)

      OdpowiedzUsuń
    6. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, niestety słabo mi wyrósł i wyszedł mi dużo ciemniejszy, dla mnie kolor nie ma znaczenia, ważne że smakuje, ale mam takiego jednego domownika, którego żadne prośby ani groźby nie zmuszą do zjedzenia tej pysznej porcji błonnika ;p

      OdpowiedzUsuń
    7. Witam,

      Jutro zaczynam 2 fazę diety Dukana. Wcześniej czytałam Twojego bloga o odchudzaniu i mam go nawet w zakładkach, żeby się jakoś wirtualnie wspierać;)
      No i te przepisy są fantastyczne (i z fotami), więc zaglądam często.
      Odnośnie tego chlebka zastanawiam się, czy można by go upiec w maszynie do chleba. I na jakim programie... hmmm

      OdpowiedzUsuń
    8. Witam. Właśnie robię chlebek, ale nie chce mi wyrosnąć :( Ile to jest 7 g drożdży? Dodałam łyżeczkę. Teraz dodałam więcej skrobii i robię po raz drugi zaczyn i dodam do całości. Jak mi nie wyjdzie to spróbuję kiedyś znowu.

      OdpowiedzUsuń
    9. Lilli, niestety nie mam takiej maszyny i nie wiem:( Cieszę się, że mój blog jest Ci pomocny w odchudaniu. Ja niedawno zaczęłam III fazę...

      Anonimie, paczka świezych drożdży ma 100 g, więc to będzie mały kawałek, ciut mniej niż 1/10 kostki.

      Pozdrawiam, Dziewczyny i trzymam kciuki!

      OdpowiedzUsuń
    10. Dziękuję za odpowiedź. :) Wyszedł pyszny jednak mi nie wyrósł i miał 2 cm :D Myślę, że to wina tego że miałam foremkę 20x11 więc następnym razem zwiększę dwukrotnie ilość składników i będzie dobrze. Jutro przekroję wzdłuż żeby mieć 2 duże kromki. :D Pozdrawiam, A.

      OdpowiedzUsuń
    11. Witam ja do pieczenia mam dwie lewe ręce, dam sobie jednak jeszcze jedna szanse, chlebek ze zdjecia wyglada znakomicie.Czy ktos wie gdzie w Warszawie można kupic gotowy ducanowski chlebek :)?

      OdpowiedzUsuń
    12. Pani Ago serdecznie dziekuje za ten przepis, chleb pieke prawie codziennie, pozdrawiam
      Joanna M-ej

      OdpowiedzUsuń
    13. mam pytanko czy można upiec ten chlebuś bez skrobi??

      OdpowiedzUsuń
    14. Niestety, skrobia jest konieczna. Bez skrobi można piec na Dukanie placki z otrąb i serka homogenizowanego, przepis znajdziesz w necie (np. taki http://www.gotujmy.pl/chlebek-dukana,przepisy,53459.html), jest jednak bardziej placek niż chleb. Pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń
    15. Lady Aga
      podaj proszę ile soli dodajesz do chleba - czy łyżeczka jest ok? Wiem, że to zależy od indywidualnych upodobań ale ja nie mam wyczucia przy tego typu wypiekach i chcę się na czymś oprzeć... Z góry dziękuję :)

      świstunka

      OdpowiedzUsuń
    16. Piekąc tradycyjny chleb chleb daję mniej więcej pół łyżeczki soli lub mniej na szklankę mąki. Tutają mąki (a raczej zastępujących ją otrąb i skrobi kukurydzianej) jest o wiele mniej,więc po prostu sporą szczyptę (plus trochę do posypania). Łyżeczka przy tych proporcjach, które podałam to na pewno będzie za dużo! Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    17. Bardzo ładny chlebek :) ja sobie swój pomroziłam w porcjach i zmęczyć go teraz nie mogę, jakoś mnie do chleba nie ciągnie... ale wersji z ziołami spróbuję na pewno :)

      PS. ale jesz codziennie otręby?

      OdpowiedzUsuń
    18. Chelebek ladny, to fakt... ale myslalem ze drozdzy nie wolno? Ciekawe czy wyjdzie tez na dozwolonych piwnych drozdzach (brewer's yeast) :)

      Pozdrawiam,

      Michal
      DrDukan.de

      OdpowiedzUsuń
    19. ducan nigdzie nie pisze, ze drozdzy nie wolno! gdzie znalazles taka informacje?

      OdpowiedzUsuń
    20. Dukan nie pisze ze nie wolno drozdzy... ale drozdzy nie ma na liscie dozwolonych produktow, czyli sa zabronione... czy nie? :)

      Michal

      OdpowiedzUsuń
    21. Witaj Michale, skoro nie ma na liście produktów zakazanych, to są dozwolone:) A serio to myślę, że skoro 100 g drożdży zawiera ok. 14 g węgli, a w przepisie jest 7 g, to jest naprawdę ilość śladowa, tym bardziej, że chlebka nie jemy w całości jednego dnia.
      Adrijah tak, jem codziennie otręby, już się przyzwyczaiłam, jem z jogurtem naturalnym - polubiłam tę przegryzkę:)

      Kochani, cieszę się, że chleb Wam smakuje i że tak wiele osób trafia na mojego bloga dzięki temu przepisowwi. Polecam także dukanowskie smaczne i szybkie bułeczki

      OdpowiedzUsuń
    22. Hej Aga,

      W angielskiej ksiazce Dukana czytalem tylko cos o "brewer´s yeast" wiec myslalem ze normalne drozdze sa zabronione :) W takim razie jeszcze dzis wyprobuje Twoj przepis na chleb.

      Btw, swietne masz zdjecia! :)

      OdpowiedzUsuń
    23. Michał dziękuję:) Ja za to z przyjemnością podczytuję Twoją niemieckojęzyczną stronę. Czy w Niemczech nie wydano jeszcze ksiązki Dukana?

      Co do chleba, to polecam, naprawdę (prawie;)) jak prawdziwy i wiele osób go chwali. Na temat drożdży przekopałam internet, bo mi zabiłeś ćwieka, ale z tego, co widzę, wszyscy ich używają. Ja dietę Dukana stosowałam rygorystycznie, ale z kilkoma odstępstwami - na przykład nie odważyłam się na olej parafinowy, wolałam posmarować patelnię zwykłym albo dodać do sosu kilka (!) kropli oliwy. Od pewnego momentu przestałam też zwracać większą uwagę na to, z jakiej części wołu pochodzi mięso które jem. Ale to było już wtedy, kiedy sporo schudłam i czułam się pewnie na Protalu:) Pozdrawiam serdecznie

      Lady Aga

      OdpowiedzUsuń
    24. Hej Lady Aga,

      w Niemczech prawie nikt tej diety nie zna. Ksiazka nawet jeszcze nie jest przetlumaczona... co mnie naprawde dziwi jak widze ile tu ludzie wydaja kasy na jakies dietetyczne produkty. Byc moze "ktos" tej diety nie chce wpuscic na rynek bo ona nie opiera sie przeciez na produktach, ktore w magiczny sposob pomagaja chudnac...nie tylko nam ale naszym portfelom. Tak jak to jest na diecie Atkinsa, Weight Watchers i paru innych.

      Sam Dukan pisze w swojej ksiazce ze nie rozumie czemu jego ksiazka sie najlepiej sprzedaje w Bulgarii i Polsce :)

      Ja o tej diecie uslyszalem oczywiscie od znajomych w Polsce i postanowilem uruchomic strone informacyjna oraz z przepisami... i chyba sie niemcom podoba :)

      Twoj przepis na pyszny chlebek zamiescielem pod tym adresem http://www.drdukan.de/dukan-rezepte/das-perfekte-dukan-brot-mit-krautern/ i teraz czekam na opinie tutejszych "dukanow" :)

      OdpowiedzUsuń
    25. Skąd wziąść taką mini keksówkę??? Moja najmniejsza blaszka ma 30x15:( A chlebuś wygląda fantastycznie...maja

      OdpowiedzUsuń
    26. Keksówkę kupiłam w Lidlu. Oczywiście możesz upiec chleb w większej blaszce, zwiekszając odpowiednio proporcje, wtedy np. pół chleba można zamrozić. Chodzi o to, że chleba na Dukanie, nawet tego dukanowskiego można zjeśc niewiele kazdego dnia -stąd taka malutka foremka.

      OdpowiedzUsuń
    27. A ja mam pytanie o to w jakiej formie powinna być masa - czy bardziej jak ciasto na pizzę, czy bardziej wodnista, jak miałabyś zdjęcia z tego etapu to można by było opublikować, to jak wygląda np zmielone otręby itp :).

      Fajny blog pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    28. Bartku Ciasto powinno być gęste, ale jeszcze płynne, na pewno nie takie jak na pizzę. Takie, żeby postawiona w nim łyżka niemal sama stała:) O zdjęciach instruktażowych pomyślę, teraz już nie piekę tego chleba (dietę Dukana zakończyłam tj. jestem na czwarej fazie), postaram się jednak po świętach zrobić go raz jeszcze, dokumentując poszczególne etapy. Osobom niezbyt wprawnymw pieczeniu na pewno ułatwi to pracę:) Pozdrawiam serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
    29. Czy miłe koleżanki robiłyście badania na gęstość
      kości ? Po 9-ciu miesiącach na diecie Dukana/otręby z jogurtem, chlebek z otrębów/ moje kości straciły tyle wapnia, że lekarz jeszcze nie widział takiego metabolizmu. Znalazłam taką opinię
      "Wrogiem wyjątkowym wapnia są otręby pszenne"

      OdpowiedzUsuń
    30. Anonimowy Być może jadłaś więcej otrąb dziennie niż zaleca Dukan? Wyraźnie pisze, że maksymalna ilośc to trzy łyżki dziennie, przy czym trzeba je wprowadzać do diety stopniowo. I trzeba pamiętać, że na diecie Dukana jemy otręby OWSIANE, nie pszenne. Myślę, że każdy kto stosuje protal przez wiele miesięcy (= ma do zrzucenia kilkadziesiąt kilogramów) powinien być pod stałą kontrola lekarza (jest już wielu lekarzy, którzy nie mdleją na dźwięk nazwiska "Dukan":)).

      OdpowiedzUsuń
    31. Rewelacja!! zrobiłam przed chwilą ten chlebek, tylko nie dodałam rozmarynu i pietruszki. Jest przepyszny, cała rodzina się nim zajada teraz!!:)

      OdpowiedzUsuń
    32. Bardzo się cieszę, że smakował:)))

      OdpowiedzUsuń
    33. Moze ktos wie ile suchych drozdzy zamiast swiezych, u mnie nie mozna dostac swiezych..

      OdpowiedzUsuń
    34. Paczka 7 g suchych drożdży jest odpowiednikiem 25 g świeżych - musisz sobie przeliczyć zależnie od wielkości chlebka:) Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    35. Mam pytanko czy ten chlebek można upiec w maszynie do pieczenia? Oczywiście po zwiększeniu ilości składników. Pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń
    36. Witam, niestety nie mam maszyny i nie wiem. Pozdrawiam serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
    37. A jakiej głębokości foremki używasz?

      OdpowiedzUsuń
    38. Witam serdecznie i na wstepi bardzo dziekuje za ten przepis,nie moglam jesc zadnego chleba bo mi zapach nie pasowal i ciagle cos,przeszukalam caly internet i nic,w konu postanowilam zrobic twoj chleb i jest super,strasznie tobie dziekuje za uratowanie mnie bo ja bez chleba nie umiem funkcjonowac.Ja bys miala cos jeszcze to ja bardzo chetnie skorzystam.dziekuje i pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kilka przepisów dukanowskiech (także na inny chleb, na proszku do pieczenia) znajdziesz klikając po prawej w zakładce "Dieta Dukana". Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!

        Usuń
    39. wygląda mocno apetycznie :> sama jestem na diecie ale może się skuszę za jakiś czas ;)

      OdpowiedzUsuń
    40. Muszę tego spróbować, jestem już na 3 fazie, ale chleba przez ten czas sama nie piekłam, ale skoro to takie małe, to trzeba spróbować:D

      http://wkinieinafotelu.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    41. Pięknie pachnie, mam nadzieję, że równie dobrze smakuje :) właśnie się studzi :) Pozdrawiam, Karolka

      OdpowiedzUsuń
    42. Rewelacyjny, najlepszy chleb Dukana, a przetestowałam kilkanaście. Brawo Lady Aga

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))