Kukurydziane bułeczki zgodne z zasadami diety Dukana
bułeczki dieta Dukana |
Doskonałe na śniadanie z chudym serkiem albo jajkiem na miękko. Można je zabrać do pracy. Szybkie i łatwe. Upiekłam je w wersji wytrawnej, jednak to samo ciasto może być bazą bułeczek deserowych, wystarczy dodać trochę sypkiego słodzika i odrobinę dowolnego aromatu - będą wówczas namiastką muffinków. Najlepsze jak najświeższe, ja jadam jeszcze lekko ciepłe:)
Bułeczki kukurydziane
(4 sztuki)3 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 jajko, pół opakowania twarożku (75 g), trochę jogurt naturalnego, szczypta* proszku do pieczenia, szczypta sody, sól morska (mniej więcej ćwierć łyżeczki, ilośc zależy od upodobań; gruboziarnistą solą możesz także posypać wierzch bułeczek przed włożeniem do piekarnika)..
Piekarnik podgrzałam do temperatury 175 stopni. Składniki wymieszałam, włożyłam do silikonowych foremek muffinkowych (wypełniając je w 4/5, bułeczki rosną umiarkowanie), posypałam makiem/sezamem/pestkami dyni. Piekłam 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem; bez termoobiegu 190 stopni).
- skrobia kukurydziana (maizena, mączka kukurydziana) to nie jest mąka kukurydziana! Jest biała (w odróżnieniu od żółtej mąki) i można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. To produkt bardzo przydatny dla osób odchudzających się dietą Dukana. Uwaga, w polskich wydaniach książek Dukana jest nazywana albo (prawidłowo) maizeną albo (błędnie) mąką. Można ją jeść w niedużych ilościach od drugiej fazy protalu poczynając
- * "szczypta" proszku do pieczenia/sody to mniej niż ćwierć małej łyżeczki. Bułeczki i tak wyrosną, a smak środka spulchniającego nie będzie wyczuwalny
- użyłam Twarożku Domowego z Piątnicy, może być także serek homogenizowany
- przepis na bułeczki znalazłam (w kilku wersjach) w internecie i zmodyfikowałam, przede wszystkim znacznie zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia
- ciasto jest na tyle rzadkie, że bułeczki pieczone bez foremek będą płaskie jak placuszki. Najlepiej je upiec w papierkach albo foremkach (metalowych lub silikonowych) do muffinków. Na bazie tego ciasta możesz także upiec chlebek w malutkiej keksówce
- bardzo pożądanym składnikiem są otręby, dodaj łyżkę stołową, a bułeczki będę jeszcze bardziej dukanowskie:)
- polecam także chleb Dukana. Inne przepisy zgodne z tą dietą znajdziesz z prawej strony w chmurce tagów
DzIEki Za Ten PRzePIs! Brakuje mi na Ducanie CHLEBA i BULEK, a placki z otrab sa niesmaczne. Pieke chleb z twojego bloga a teraz jeszcze bulki, super:>
OdpowiedzUsuńRozTAnczoNa
bardzo smakowicie wygladaja:) chetnie bym zjadla takie na sniadanko:)
OdpowiedzUsuńpyszne !
OdpowiedzUsuńJa się nie odchudzam,a takie apetyczne bułeczki i tak upiekę, nawet mamy w domu tą skrobię (ze sklepu dla osób na diecie bezglutenowej).
OdpowiedzUsuńCudne, aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńOczywiście, bułeczki są dla wszystkich, nie tylko dla dukanowców:)
OdpowiedzUsuńSkrobię kukurydzianą można także znaleźć w supermarketach w dziale "zdrowej żywności".
szybkie i łatwe.
OdpowiedzUsuńi cudownie urocze. niezwykle puszyste. wspaniałe!
Kurka, szkoda, że nie mam skrobi w domu! Z mąki kukurydzianej się nie da na pewno?
OdpowiedzUsuńDragonfly jeśli jesteś na Dukanie, to może być tylko skrobia (mąka jest zakazana, przynajmniej w dwóch pierwszych fazach). Jeśli nie - może być mąka kukurydziana jak najbardziej, bułeczki będa wtedy bardziej żólte w kolorze:)
OdpowiedzUsuńpróbowałam robić twój chlebek 3 razy... nigdy mi nie wyszedł :(((((((((( ja chce jeść twój chlebek!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńNie wiem, co Ci poradzić, mnie chlebek zawsze wychodził i - jak widzisz - dużo osób go chwali... A na pewno użyłaś SKROBI kukurydzianej a nie mąki? Spróbuj może chlebek drugi, na proszku do pieczenia, jest łatwiejszy i szybszy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy to ma być twaróg w kostce czy serek wiejski (takie granulowany)? Pozdrawiam :)Karo
OdpowiedzUsuńWiejski:)
OdpowiedzUsuń