poniedziałek, 18 października 2010

Masło z rukolą. Trochę wiosny jesienią

Masło z dodatkiem rukoli bardzo zyskuje na smaku, pasuje do kanapek, pieczonego mięsa i różnych klusek.

masłoz  rukolą rucolą
masło z rukolą


Małe a cieszy. Świetny dodatek do pieczonych/grillowanych mięs i ryb, ziemniaków, gnocchi albo po prostu na świeżym chlebie. Sposób na zużycie rukoli, zanim do cna zwiędnie:) Wiosenny smak przez cały rok, bo rukolę można kupić zawsze.

Rukolę bardzo lubię, za śmieszne listki i zdecydowany, gorzkawy smak. Kładę ją na domową pizzę i kanapki, wrzucam do sałatek. Ale jakbym się nie starała, i tak zostaje, dlatego ten przepis stosuję bardzo często.





Masło rukolowe

(na pół kostki masła)

1-2 ząbki czosnku, 40 g parmezanu, 50 g rukoli, pół kostki (125 g) masła, 2 łyżeczki soku cytrynowego, sól i pieprz.

Do miski włożyłam masło (w temperaturze pokojowej, czyli dość miękkie), umytą, osuszoną i drobno posiekaną rukolę, zmiażdżony praską czosnek, świeżo utarty parmezan oraz przyprawy. Utarłam, schłodziłam w lodówce.
  • można masło zmiksować z rukolą na wolnych (!) obrotach
  • w lodówce można takie masło przechowywać do dwóch tygodni (owinięte folią aluminiową)
  • masło zamrażam w pojemniku na kostki lodu
  • smak można podkręcić odrobiną octu balsamicznego




pizza bianca con pomodori freschi e rucola

.

15 komentarzy:

  1. Bardzo piękne!uwielbiam rukolę.
    Lubię też masełko kolendrowe, pietruszkowe,lubczykowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne i ładnie obfocone

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe to Twoje masło, a tak swoją drogą pierwszy mój kulinarny popis (wiek ok. 9-11 lat) to było masło smakowe (przepis z "Gospodyni"-chyba już nie istnieje)z koperkiem, szczypiorkiem, papryką w proszku i pieprzem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, że ja właśnie mam w domu podobne tylko z pesto :) następnym razem spróbuję Twojej wersji, bo brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Zrobię za chwilę, bo mam świeżą rukolę!
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie wczoraj wyrzuciłam zwiędłą ruccolę:-( Na drugi raz dodam do masła. Śliczne apetyczne i wiosenne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoj przepis bardzo mi sie podoba:) lubie takie smakowe maselka, ale z rukola to jeszcze nie robilam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja spytam o pizze z rukola - kladlas na nia tylko swieze pomidory w kostke i rukole czy jakis ser pod spod?
    lidka z wroclawia

    OdpowiedzUsuń
  9. Aga, piękne to masło i smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewa a wiesz, że mnie też się to masło kojarzy z dawnyyyymi czasami, kiedyś częściej sie takie smakowe masła jadało:) AnonimMożna położyc mozzarellę, tutaj akurat nic nie kładłam, tylko lekko posmarowałam wierzch pizzy (przed upieczeniem) oliwą truflową. Ważne, żeby pomidory i rukola nie leżały długo na pizzy, bo oklapną.
    Do masła oczywiście można jak najbardziej dodawać inne zieleniny:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. dzieki a myslisz, ze suszone drozdze beda ok do tej pizzy na ciasto?
    lidka z wroclawia

    OdpowiedzUsuń
  12. Lidko Oczywiście, ciasto na pizzę możesz zrobić z drożdży suszonych. Paczka (7 g) odpowiada 25 g świeżych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. dziekuje
    lidka z wroclawia

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł! A może by tak zarobić z twarożkiem...? Sprawdzę i dam znać czy "zjadliwe":) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))