Masło z dodatkiem rukoli bardzo zyskuje na smaku, pasuje do kanapek, pieczonego mięsa i różnych klusek.
masło z rukolą |
Małe a cieszy. Świetny dodatek do pieczonych/grillowanych mięs i ryb, ziemniaków, gnocchi albo po prostu na świeżym chlebie. Sposób na zużycie rukoli, zanim do cna zwiędnie:) Wiosenny smak przez cały rok, bo rukolę można kupić zawsze.
Rukolę bardzo lubię, za śmieszne listki i zdecydowany, gorzkawy smak. Kładę ją na domową pizzę i kanapki, wrzucam do sałatek. Ale jakbym się nie starała, i tak zostaje, dlatego ten przepis stosuję bardzo często.
Masło rukolowe
(na pół kostki masła)1-2 ząbki czosnku, 40 g parmezanu, 50 g rukoli, pół kostki (125 g) masła, 2 łyżeczki soku cytrynowego, sól i pieprz.
Do miski włożyłam masło (w temperaturze pokojowej, czyli dość miękkie), umytą, osuszoną i drobno posiekaną rukolę, zmiażdżony praską czosnek, świeżo utarty parmezan oraz przyprawy. Utarłam, schłodziłam w lodówce.
- można masło zmiksować z rukolą na wolnych (!) obrotach
- w lodówce można takie masło przechowywać do dwóch tygodni (owinięte folią aluminiową)
- masło zamrażam w pojemniku na kostki lodu
- smak można podkręcić odrobiną octu balsamicznego
pizza bianca con pomodori freschi e rucola
.
Bardzo piękne!uwielbiam rukolę.
OdpowiedzUsuńLubię też masełko kolendrowe, pietruszkowe,lubczykowe...
Ciekawy pomysł, bardzo lubię rukolę.
OdpowiedzUsuńŁadne i ładnie obfocone
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe to Twoje masło, a tak swoją drogą pierwszy mój kulinarny popis (wiek ok. 9-11 lat) to było masło smakowe (przepis z "Gospodyni"-chyba już nie istnieje)z koperkiem, szczypiorkiem, papryką w proszku i pieprzem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że ja właśnie mam w domu podobne tylko z pesto :) następnym razem spróbuję Twojej wersji, bo brzmi pysznie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Zrobię za chwilę, bo mam świeżą rukolę!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie:)
Własnie wczoraj wyrzuciłam zwiędłą ruccolę:-( Na drugi raz dodam do masła. Śliczne apetyczne i wiosenne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTwoj przepis bardzo mi sie podoba:) lubie takie smakowe maselka, ale z rukola to jeszcze nie robilam:)
OdpowiedzUsuńa ja spytam o pizze z rukola - kladlas na nia tylko swieze pomidory w kostke i rukole czy jakis ser pod spod?
OdpowiedzUsuńlidka z wroclawia
Aga, piękne to masło i smakowite.
OdpowiedzUsuńEwa a wiesz, że mnie też się to masło kojarzy z dawnyyyymi czasami, kiedyś częściej sie takie smakowe masła jadało:) AnonimMożna położyc mozzarellę, tutaj akurat nic nie kładłam, tylko lekko posmarowałam wierzch pizzy (przed upieczeniem) oliwą truflową. Ważne, żeby pomidory i rukola nie leżały długo na pizzy, bo oklapną.
OdpowiedzUsuńDo masła oczywiście można jak najbardziej dodawać inne zieleniny:) Pozdrawiam!
dzieki a myslisz, ze suszone drozdze beda ok do tej pizzy na ciasto?
OdpowiedzUsuńlidka z wroclawia
Lidko Oczywiście, ciasto na pizzę możesz zrobić z drożdży suszonych. Paczka (7 g) odpowiada 25 g świeżych. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdziekuje
OdpowiedzUsuńlidka z wroclawia
Fajny pomysł! A może by tak zarobić z twarożkiem...? Sprawdzę i dam znać czy "zjadliwe":) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń