Zupę dyniową z kurkami można stylowo zaserwować w połówce wydrążonej dyni
zupa dyniowa z kurkami |
Liść z miłości do drzewa
wiele głupstw popełnił
zestarzał się zaniedbał
(Ewa Filipczuk)
Nikt tak wiele nie pisał o liściach,
Szronem zwarzonych, jesiennych,
Jak my wszyscy, uparcie, co roku...
(Maria Jasnorzewska-Pawlikowska)
Bardzo smaczna, typowo jesienna zupa. Podałam ją w miseczkach z małych wydrążonych dyni. Przepis z wydanej przez Olivię książeczki "Smaki i aromaty jesieni".
Zupa dyniowa z kurkami
(2 porcje)miąższ dyni o wadze 60 dag, pół cebuli, 1 łyżka oliwy, pół litra bulionu warzywnego, 1 łyżka białego wina, sól, pieprz, sok z połowy pomarańczy, kilkanaście kurek, 1 łyżka masła, 4 łyżeczki śmietany kremówki.
Dynię obrałam ze skóry i usunęłam nasiona. Miąższ pokroiłam w kostkę i razem z cebulą usmażyłam na oliwie. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam bulion i wino. Dusiłam pól godziny pod przykryciem. Przetarłam praską do ziemniaków, przyprawiłam solą i sokiem pomarańczowym. Zupę wlałam do wydrążonych dyni, dodałam kurki usmażone na maśle (10-15 minut na średnim ogniu). Udekorowałam kleksami śmietany, prażonymi pestkami dyni i grubo zmielonym pieprzem.
Świetny pomsyl z tymi miseczkami z dyniek i jaki ekologiczny hihihi
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł! Ja też nadziałam dynię, ale czymś innym - zapraszam!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
taka zupa jedzona jesiennym popołudniem to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńPiękne, jesienne i pyszne zapewne. Ale skąd Wy te małe dynie bierzecie, dziewczyny? - Widzę je na wielu blogach...
OdpowiedzUsuńAnonimie dzięki:)Anno-Mario Dynia z gorgonzolą... Smak musi być bardzo ciekawy. Uwielbiam sery pleśniowe!An-no Nieduże dyńki kupuję w Realu, są na wagę (niewiele ponad 1 zł za kg) i w róznych rozmiarach. Takie małe są świetne!
OdpowiedzUsuńdynia z grzybami...
OdpowiedzUsuńno, bardziej jesiennie się już nie da!
Przepięknie aranżujesz zdjęcia! Jak w gazecie, baardzo mi się podoba! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudnie! swietny pomysl i jakze pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńna jesienne dni taka zupka jest rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam, zaraz dzisiaj muszę poddać ten pomysł mojej siostrze, ona uwielbia pichcić i smakować - będzie zachwycona...ja jestem też a szczególnie zdjęciami, pozdrawiam,ewa
OdpowiedzUsuńCooking Marta, Aga i Ewamaison dzieki serdeczne. A zupy (nie tylko dyniowe) polecam w takich miseczkach - wczoraj tak podałam zupę z gorgonzoli, a miąższ sobie upiekłam:)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu wchodzić bo od razu ślinotoku dostaję, tak tu pięknie i smacznie wygląda:) Dzięki za odwiedziny i miłe słowo zostawione na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńTrafilam tu przypadkowo z White Plate i bardzo sie ciesze z tego odkrycia:) Bede tu zagladala po inspiracje. Fantastycznie "postarzasz" zdjecia Lady Ago! A te kolory i kompozycja - cudo.
OdpowiedzUsuńNowa czytelniczka
Betik i Nowa Czytelniczko miło mi, zapraszam:)
OdpowiedzUsuń