niedziela, 10 października 2010

Zupa dyniowa z kurkami. O liściach...

Zupę dyniową z kurkami można stylowo zaserwować w połówce wydrążonej dyni

zupa dyniowa zupa z dyni zupa w wydążonej dyni miseczki z dyni
zupa dyniowa z kurkami

Liść z miłości do drzewa

wiele głupstw popełnił

zestarzał się zaniedbał


(Ewa Filipczuk)



Nikt tak wiele nie pisał o liściach,

Szronem zwarzonych, jesiennych,

Jak my wszyscy, uparcie, co roku...


(Maria Jasnorzewska-Pawlikowska)

   

  Bardzo smaczna, typowo jesienna zupa. Podałam ją  w miseczkach z małych wydrążonych dyni. Przepis z wydanej przez Olivię książeczki "Smaki i aromaty jesieni".

Zupa dyniowa z kurkami

(2 porcje)

miąższ dyni o wadze 60 dag, pół cebuli, 1 łyżka oliwy, pół litra bulionu warzywnego, 1 łyżka białego wina, sól, pieprz, sok z połowy pomarańczy, kilkanaście kurek, 1 łyżka masła, 4 łyżeczki śmietany kremówki.

Dynię obrałam ze skóry i usunęłam nasiona. Miąższ pokroiłam w kostkę i razem z cebulą usmażyłam na oliwie. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam bulion i wino. Dusiłam pól godziny pod przykryciem. Przetarłam praską do ziemniaków, przyprawiłam solą i sokiem pomarańczowym. Zupę wlałam do wydrążonych dyni, dodałam kurki usmażone na maśle (10-15 minut na  średnim ogniu). Udekorowałam kleksami śmietany, prażonymi pestkami dyni i grubo zmielonym pieprzem.



14 komentarzy:

  1. Świetny pomsyl z tymi miseczkami z dyniek i jaki ekologiczny hihihi

    OdpowiedzUsuń
  2. O, świetny pomysł! Ja też nadziałam dynię, ale czymś innym - zapraszam!
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. taka zupa jedzona jesiennym popołudniem to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, jesienne i pyszne zapewne. Ale skąd Wy te małe dynie bierzecie, dziewczyny? - Widzę je na wielu blogach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimie dzięki:)Anno-Mario Dynia z gorgonzolą... Smak musi być bardzo ciekawy. Uwielbiam sery pleśniowe!An-no Nieduże dyńki kupuję w Realu, są na wagę (niewiele ponad 1 zł za kg) i w róznych rozmiarach. Takie małe są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  6. dynia z grzybami...
    no, bardziej jesiennie się już nie da!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie aranżujesz zdjęcia! Jak w gazecie, baardzo mi się podoba! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie! swietny pomysl i jakze pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na jesienne dni taka zupka jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mniam, zaraz dzisiaj muszę poddać ten pomysł mojej siostrze, ona uwielbia pichcić i smakować - będzie zachwycona...ja jestem też a szczególnie zdjęciami, pozdrawiam,ewa

    OdpowiedzUsuń
  11. Cooking Marta, Aga i Ewamaison dzieki serdeczne. A zupy (nie tylko dyniowe) polecam w takich miseczkach - wczoraj tak podałam zupę z gorgonzoli, a miąższ sobie upiekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie mogę tu wchodzić bo od razu ślinotoku dostaję, tak tu pięknie i smacznie wygląda:) Dzięki za odwiedziny i miłe słowo zostawione na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trafilam tu przypadkowo z White Plate i bardzo sie ciesze z tego odkrycia:) Bede tu zagladala po inspiracje. Fantastycznie "postarzasz" zdjecia Lady Ago! A te kolory i kompozycja - cudo.

    Nowa czytelniczka

    OdpowiedzUsuń
  14. Betik i Nowa Czytelniczko miło mi, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))