Apetyczna tarta z kwiatami cukinii
Ciepłe dni umykają jak szalone, maliny się kończą, zaczynają śliwki i grzyby. Trzeba się spieszyć, aby jeszcze raz upiec pyszny quiche z kwiatami cukinii. Ser koryciński można zastąpić mozzarellą albo - aby zachować swojski charakter dania - oscypkiem.
Quiche* z kwiatami cukinii
(proporcje na tortownicę o przekroju 20 cm)ciasto: 140 g mąki, 75 g masła, 1 jajko, 2 łyżki mleka, szczypta soli,
nadzienie: 1 cebula dymka, olej, szczypta cukru, 3 jajka, 60 ml mleka, garść świeżych ziół (ja miałam pod ręką miętę, rozmaryn i koperek), sól, pieprz, 4 kwiaty cukinii z malutkimi cukiniami, 100 g sera korycińskiego.
Schłodzone masło szybko zagnieść z mąką i solą, dodać jajko i mleko, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić we lodówce przynajmniej przez godzinę. Tortownicę posmarować masłem, wylepić ciastem, znowu schłodzić w lodówce, a potem podpiec kwadrans w piekarniku podgrzanym do 200 stopni. Tortownicę wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 180 stopni. Cebulę poddusić na łyżeczce oleju, dodać cukier i dusić na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje (u mnie trwało to kwadrans). Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać posiekane zioła. Na ciasto wyłożyć cebulę, pokrojony w plasterki ser, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć kwiaty cukinii przekrojone na pół. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
* Jak odróżnić quiche od tarty, a tartę od flanu dowiesz się w tym poście
.
Muszę wreszcie też zaopatrzyć się w kwiaty cukinii! Tarta wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i na pewno cudnie smakuje. Uwielbiam kwiaty cukinii, stwarzają tyle możliwości.
OdpowiedzUsuń