czwartek, 15 sierpnia 2013

Quiche z kwiatami cukinii

Apetyczna tarta z kwiatami cukinii


Ciepłe dni umykają jak szalone, maliny się kończą, zaczynają śliwki i grzyby. Trzeba się spieszyć, aby jeszcze raz upiec pyszny quiche z kwiatami cukinii. Ser koryciński można zastąpić mozzarellą albo - aby zachować swojski charakter dania - oscypkiem.



Quiche* z kwiatami cukinii 

(proporcje na tortownicę o przekroju 20 cm)

ciasto: 140 g mąki, 75 g masła, 1 jajko, 2 łyżki mleka, szczypta soli,
nadzienie: 1 cebula dymka, olej, szczypta cukru, 3 jajka, 60 ml mleka, garść świeżych ziół (ja miałam pod ręką miętę, rozmaryn i koperek), sól, pieprz, 4 kwiaty cukinii z malutkimi cukiniami, 100 g sera korycińskiego.

Schłodzone masło szybko zagnieść z mąką i solą, dodać jajko i mleko, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić we lodówce przynajmniej przez godzinę. Tortownicę posmarować masłem, wylepić ciastem, znowu schłodzić w lodówce, a potem podpiec kwadrans w piekarniku podgrzanym do 200 stopni. Tortownicę wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 180 stopni. Cebulę poddusić na łyżeczce oleju, dodać cukier i dusić na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje (u mnie trwało to kwadrans). Jaja rozbełtać z mlekiem, dodać posiekane zioła. Na ciasto wyłożyć cebulę, pokrojony w plasterki ser, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć kwiaty cukinii przekrojone na pół. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.


* Jak odróżnić quiche od tarty, a tartę od flanu dowiesz się w tym poście




  .

2 komentarze:

  1. Muszę wreszcie też zaopatrzyć się w kwiaty cukinii! Tarta wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje i na pewno cudnie smakuje. Uwielbiam kwiaty cukinii, stwarzają tyle możliwości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))