środa, 5 czerwca 2013

Tarty razowe z soczewicą


Zapraszam na małe tarty z razowej mąki, wypełnione nadzieniem z czerwonej soczewicy.


tarta tarty z soczewicą z mąki razowej
tarty z soczewicą

Tarty z mąki razowej z soczewicą (3 małe lub jedna standardowa)

1 szklanka mąki razowej, 90 g masła, sól, pieprz, pół szklanki soczewicy, 1 mała cebula, pól marchewki, 1 jajko i 1 żółtko, 100 g śmietanki, łyżka posiekanej kolendry (ja użyłam natki).

 Z mąki, zimnego masła, jednego żółtka i soli szybko zagniotłam kruche ciasto i schowałam do lodówki. Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu (przez kwadrans). Jajko rozbełtać ze śmietanką, dodać posiekaną kolendrę i przestudzoną soczewicę, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do tarty posmarować masłem i wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w temperaturze 200 stopni. Potem wyłożyć farsz i piec 5 minut w temperaturze 200 stopni, a potem jeszcze 10 w 170 stopni.
  • czerwona soczewica gotuje się krócej niż zielona i nie wymaga namaczania
  • jeśli pieczesz jedną większą tartę, możesz zrobić z resztek ciasta kratkę na wierzchu (posmarowana białkiem apetycznie się zrumieni)
  • tarty smaczne są także na zimno
 

3 komentarze:

  1. Świetnie, że wracasz po takim czasie, gratuluje :) Twój blog to jeden z pierwszych na jaki trafiła rozpoczynając swoją przygodę z kulinarnym światem blogowym więc tym bardziej nie mogę się doczekać nowych postów i przepisów :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, co za miły powrót :) Witaj :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))