Zapraszam na małe tarty z razowej mąki, wypełnione nadzieniem z czerwonej soczewicy.
tarty z soczewicą |
Tarty z mąki razowej z soczewicą (3 małe lub jedna standardowa)
1 szklanka mąki razowej, 90 g masła, sól, pieprz, pół szklanki soczewicy, 1 mała cebula, pól marchewki, 1 jajko i 1 żółtko, 100 g śmietanki, łyżka posiekanej kolendry (ja użyłam natki).
Z mąki, zimnego masła, jednego żółtka i soli szybko zagniotłam kruche ciasto i schowałam do lodówki. Soczewicę ugotowałam wg przepisu na opakowaniu (przez kwadrans). Jajko rozbełtać ze śmietanką, dodać posiekaną kolendrę i przestudzoną soczewicę, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do tarty posmarować masłem i wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w temperaturze 200 stopni. Potem wyłożyć farsz i piec 5 minut w temperaturze 200 stopni, a potem jeszcze 10 w 170 stopni.
- czerwona soczewica gotuje się krócej niż zielona i nie wymaga namaczania
- jeśli pieczesz jedną większą tartę, możesz zrobić z resztek ciasta kratkę na wierzchu (posmarowana białkiem apetycznie się zrumieni)
- tarty smaczne są także na zimno
Świetnie, że wracasz po takim czasie, gratuluje :) Twój blog to jeden z pierwszych na jaki trafiła rozpoczynając swoją przygodę z kulinarnym światem blogowym więc tym bardziej nie mogę się doczekać nowych postów i przepisów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ooo, co za miły powrót :) Witaj :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziewczyny:)))
OdpowiedzUsuń