sobota, 19 lutego 2011

Tajska zupa kokosowa z rybą


zupa tajska kokosowa rybna
zupa tajska

 Szybka zupa, której smak można za każdym razem zmieniać, zależnie od zawartości lodówki. Można dodać więcej czosnku, liść limonki kaffir, wrzucić krewetki, eksperymentować z różnymi gatunkami ryby.  Ja lubię na ostro, na rozgrzewkę, dlatego nie żałuję chili. O dziwo, przepada za tą zupą mój czteroletni synek (aczkolwiek bez ryby i pomidora).


Rybna zupa kokosowa

(2 porcje jako danie główne albo 4 jako przystawka)

Filet z ryby (np. karmazyna, miruny), 2 łyżki sosu rybnego, 1 ząbek czosnku, mały kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) albo szczypta mielonego, szklanka (250 ml) bulionu drobiowego/rosołu, pół puszki (200 ml) mleka kokosowego, pół świeżej papryczki chili (bez pestek) lub ćwierć łyżeczki sambal oelek, 1,5 łyżki soku z limonki, pół łyżeczki brązowego cukru, 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, olej, świeża albo suszona kolendra.

Rybę pokroiłam w kostkę i zalałam sosem rybnym, odstawiłam. Na łyżeczce oleju podsmażyłam (nie rumieniąc!) obrany i rozgnieciony czosnek oraz obrany, starty imbir. Wlałam bulion i mleko kokosowe i podgrzałam nie dopuszczając do wrzenia. Dodałam  sok cytrynowy, sambal oelek, cukier, a potem rybę i pomidory. Podgrzewałam na bardzo małym ogniu 8 minut. Przed podaniem dodałam kolendrę.
  • kolendrę można (od biedy) zastąpić natką pietruszki
  • zupa świetnie smakuje także osobom, które nie przepadają za rybami
  • sos rybny można kupić w supermarketach, mleko kokosowe tamże (albo w Marksie i Spencerze), rybki najlepiej u zaprzyjaźnionego sprzedawcy;)
  • skórkę z imbiru szybko i bez trudu można obrać łyżką

11 komentarzy:

  1. Swietna rozgrzewajaca zupka. Czy mleko kokosowe mozna czyms zastapic?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula A dlaczego chcesz zastepować, nie lubisz? Bo kupić można naprawdę bez poblemu, wszystkie wieksze sieci mają w ofercie. A bez tego mleka chyba nie ma sensu gotowac tej zupy... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga ja nawet do Tesco mam kilkadziesiat kilometrow. Ale zapisuje przepis i jak zdobede mleko... Pozdrawiam
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  4. Do azjatyckich potraw zniechęcają mnie wydumane składniki, ale ta zupa jest na prawdę prosta, nie mam tylko chili. Bo limonkę mam nadzieję, że można zastąpic cytryną? Świetne zdjęcia, uwielbiam Twoje postarzenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Coś w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ula Rozumiem:) Pozdrawiam
    Niebajka Dzięki. Limonke oczywiscie możesz zastąpić cytryną:)
    Ania Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wyglada
    Pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  8. tajska?
    z rybą i kokosem? no, sama nie wiem.
    trochę zbyt egzotycznie, jeśli o mnie chodzi ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Znów pyszna ryba w orientalnym stylu :) bardzo lubię kokosową zupę z kurczakiem, rybna wygląda równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń
  11. super strona z przepisami :) bardzo polecam Ci spróbować czegoś w podobnym stylu - miruny w towarzystwie kokosa, smakuje świetnie :) http://owocemorza.blogspot.com/2012/02/miruna-w-towarzystwie-kokosa.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))