środa, 1 grudnia 2010

Cynamonowe gwiazdki

Cynamonowe ciasteczka bez dodatku mąki, zastępują ją mielone migdały

gwiazdki ciastka ciasteczka cynamonowe bez mąki
gwiazdki cynamonowe

Z ulgą żegnam ponury, przechorowany listopad. Papa, brzydalu;)

Zaczynamy przygotowania do Świąt! Czuję, że przetestuję w grudniu całe mnóstwo wspaniałych bożonarodzeniowych przepisów:) Wieczory będziemy spędzać na czytaniu tych wszystkich grzejących serce świątecznych ksiaąek, od których uginają się półki w dziecięcych pokojach. A kiedy znajdziemy wolną chwilkę - wytniemy, namalujemy, ulepimy, skleimy adwentowe dekoracje.


Oj będzie się działo!:)))

Na początek ciasteczkowego szaleństwa tradycyjne niemieckie cynamonowe gwiazdeczki, Zimtsterne. Zawsze się udają i obłędnie smakują. Bardzo proste w wykonaniu, nie zawierają mąki.


Cynamonowe gwiazdki

(około 100 małych gwiazdek)

350 g mielonych migdałów, 400 g cukru pudru, 1 - 2 łyżki cynamonu, 3 białka.

Migdały, 250 g cukru pudru i cynamon wymieszałam, dodałam dwa białka, dobrze wyrobiłam dłońmi. Ciasto porcjami rozwałkowywałam, podsypując cukrem pudrem, na grubość około centymetra. Wycięłam gwiazdki - łatwiej to zrobić zanurzając co jakiś czas  wykrawaczkę w cukrze pudrze. Ciasteczka ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z pozostałego białka i reszty cukru pudru utarłam lukier, posmarowałam nim gwiazdki za pomocą kuchennego pędzelka. Piekłam kwadrans w temperaturze 150 stopni w dolnej części piekarnika.
  • wykorzystałam gotowe tarte migdały
  • ilość cynamonu zależy od miłości do tej przyprawy:)
  • analogicznie można upiec orzechowe gwiazdki ze zmielonych orzechów
  • smak można podkręcić imbirem i gałką muszkatołową
  • polecam także kruche ciasteczka z lukrem


19 komentarzy:

  1. ale piękności , kurcze cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo eleganckie, uwelbiam migdałowe ciasteczka, takich jeszcze nie jadłam. Tylko cukier, migdały i białka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za precyzja, jakie pięknoty! Mam nadzieję, że pokażesz nam album grudniowy? Pozdrawiam zimowo

    OdpowiedzUsuń
  4. już widzę, że będą to jedne z moich ulubionych ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudeńka ! :) Niczym kosztowności z pracowni jubilerskiej :)Grudzień zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ha! właśnie powoli zmierzam do kuchni, żeby je upiec. przymierzam się już ze 2 tygodnie...

    OdpowiedzUsuń
  7. przyjemne są grudniowe plany
    i ciasteczka cudne

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe masz przedświąteczne plany!
    A gwiazdki cynamonowe urocze.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Miły jest ten przedświąteczny czas, już się nie mogłam doczekac grudnia!
    Kitty Jasne, że pokażę:)
    Gwiazdki się robi błyskawicznie, łatwo wycina, tylko lukrowanie wymaga cierpliwości:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, ze sie odchudzam, bo te gwiazdki wygladaja na przepyszne:( Chyba przestane zagladac na blogi kulinarne

    Tez na diecie

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! :-) Nie znałam ich, strasznie mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  12. sliczne sa te gwiazdeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne te ciasteczka! Przepis sobie zapisuję:) Pzdr Aniado Ps. Ciasteczka malujesz lukrem już po upieczeniu, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jesteś kulinarną czarodziejką. Nawet na zdjęciach widać, że wszystko, cokolwiek zrobisz, musi być przepyszne. I jeszcze sam efekt estetyczny tych frykasów - prawdziwe piękności, z pietyzmem i gustem przygotowane arcydzieła sztuki smaku. No, naprawdę Cię podziwiam i gratuluję pasji :)

    OdpowiedzUsuń
  15. lepszysmak Nie, w tym przypadku dość nietypowo piecze się już polukrowane ciasteczka, w dość niskiej (150 stopni) temperaturze.
    Jabłuszko Dziękuję, naprawdę miło czytac takie słowa. Aż się chce gotować:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłabym je z ogromną chęcią. Tak pięknie wyglądają...

    A narzekań na listopad, to ja zupełnie nie rozumiem. W tym roku był przecież tak pięknie słoneczny! Z kolei grudzień... Grudzień do dnia 20. napawa mnie obrzydzeniem i zdecydowanie złym humorem. Co innego święta! Święta, mam nadzieję, będą super...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Normalnie nie mogę tu wchodzić bo mam ślinotok...:) Uwielbiam ciasteczka więc jak tylko nie zapomnę chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))