wtorek, 17 sierpnia 2010

Sernik nowojorski z czarnymi jagodami

Sernik nowojorski uchodzi za najlepszy na świecie. Czy może się równać z naszym krakowskim? Najlepiej przekonać się samemu

sernik nowojorski cheesecake z jagodami
sernik nowojorski

Sernik vel cheesecake nowojorski uchodzi wśród łakomczuchów za najlepszy. Ja uwielbiam także nasz sernik krakowski z kratką i lukrem. Nowojorski po raz pierwszy zrobiłam na Wielkanoc i teraz muszę go piec wciąż i wciąż. Po prostu rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje prosto z lodówki, łatwiej go wtedy pokroić. Kwaśny smak czarnych jagód cudownie podkreśla aksamitną gładkość sera i słodycz białej czekolady. Gorąco polecam:)


Sernik nowojorski z jagodami


(na małą tortownicę o średnicy 16 cm)

420 g twarożku, 150 g pełnoziarnistych herbatników (np. Digestive), 75 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 40 g cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 50 ml śmietany kremówki, 100 g (jedna tabliczka) białej czekolady, 50 g świeżych lub mrożonych jagód.

Piekarnik podgrzałam do 175 stopni. Ciasteczka rozdrobniłam i wymieszałam z płynnym masłem. Wylepiłam nimi dno torownicy. Piekłam 10 minut. Ser zmiksowałam z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym, potem stopniowo dodałam jajka, a na końcu śmietanę. Czekoladę podzieliłam na kostki i rozpuściłam w kąpieli wodnej, a potem dodałam do ciasta. Masę wylałam na podpieczony, ostudzony spód, na wierzchu szczodrze posypałam jagodami. Piekłam 40 minut w środkowej części piekarnika, przykryty folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, sernik pozostawiłam w nim jeszcze na pół godziny.
  • warto zainwestować w dobrą czekoladę i cukier z prawdziwą wanilią - to jest naprawdę wyczuwalne w smaku
  • nie przetrzymuj sernika dłużej w piekarniku, po ostudzeniu, włożeniu do lodówki i wyjęciu na stół na pewno będzie OK
  • jagody najlepiej sypać na sernik łyżeczką, mrożone potwornie farbują palce i paznokcie:)
  • przepis z książki Leili Lindholm "Backen mit Leila
  • Leila używa mieszanki Doppelrahmfrischkaese i Quarku, ja piekę z serem twarogowym do wypieków. Możesz zrobic sernik z 300 g pierwszego i 120 g drugiego sera

10 komentarzy:

  1. no właśnie, ja też kocham takie serniki. a z białą czekoladą to już w ogóle. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aksamitna nazwa zdecydowanie do niego pasuje, wygląda naprawdę bardzo apetycznie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nowojorskiego jeszcze nigdy nie piekłam, ale mam w planach, kiedy tylko będę już mogła zjadać takie pyszności. Aksamitny, rozpływający się w ustach sernik - marzenie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepięknie! ma cudowną strukturę

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik prezentuje sie pieknie:) z jagodami jest na pewno przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. słyszałam, że wiele osób zachwala ten sernik. chyba stanie się moim priorytetem podczas kolejnego pieczenia sernika
    Twój wygląda rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik? mmm... sernik, och. uwielbiam!
    a ten wygląda... tak jak powinien wyglądac sernik perfekcyjny ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko kocham KOCHAM takie aksamitne serniki. I jeszcze jagódki:))))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ladne zdjecia, zachwycajacy blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest to niewątpliwie jeden z lepszych serników ever:) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam wakacyjnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))