jagody z mascrapone |
Czarne jagody, w niektórych rejonach Polski zwane borówkami, (dla mnie borówki to czerwone kuleczki) zawierają dużo garbników i witaminy C oraz - to one działają dobroczynnie na wzrok - antocyjany, barwniki nadające kolor jagodom, a także porzeczkom, aronii, wiśniom, jeżynom.
Zapraszam na szybki deser jagodowy z serkiem mascarpone.
Deser z mascarpone i jagód
(4 porcje)40 g jagód, 250 g mascarpone, płatki migdałowe, miód do smaku, świeża mięta.
Jedną trzecią jagód zmiksowałam, wymieszałam z resztą jagód, dodałam miód i pokrojone listki mięty. Na kwadrans odstawiłam do lodówki. Mascarpone wymieszałam z miodem. Do szklanych salaterek nałożyłam porcję mascarpone, następnie owoce, a na wierzchu po łyżce mascarpone. Przybrałam miętą i migdałami.
- deser robiłam także ze zwykłym serkiem, smakuje równie dobrze, jak z mascarpone
- mascarpone to ser z Lombardii wytwarzany nie z mleka, ale ze śmietany. W smaku słodkawy, o maślanej konsystencji. Nieodzowny składnik włoskiego deseru tiramisu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny deserek. nieskomplikowany, szybki i zapowiadający sie bardzo smakowicie ;]
OdpowiedzUsuńFajny, szybki deserek. Nie wiedziałam, że jagody są dobre na wzrok - będę ich teraz dużo jadła, bo tak się składa, że ostatnio całę dni spedzam przy komputerze.
OdpowiedzUsuńAnia
Smakowity deser niezmiernie. Ale u nas jagód już właściwie nie uświadczysz...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziwne, u nas jeszcze we wrześniu się zbiera jagody... Deserek apetyczny i łatwy - to lubię:)
OdpowiedzUsuńfajny deser:) na pewno smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody, borówki.. nazwa nie istotna. w deserach słodkich to juz szczególnie..
OdpowiedzUsuńU nas jagódki jeszcze są, deser mo zna także zrobić z mrożonych:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń