Sernik nowojorski uchodzi za najlepszy na świecie. Czy może się równać z naszym krakowskim? Najlepiej przekonać się samemu
sernik nowojorski |
Sernik vel cheesecake nowojorski uchodzi wśród łakomczuchów za najlepszy. Ja uwielbiam także nasz sernik krakowski z kratką i lukrem. Nowojorski po raz pierwszy zrobiłam na Wielkanoc i teraz muszę go piec wciąż i wciąż. Po prostu rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje prosto z lodówki, łatwiej go wtedy pokroić. Kwaśny smak czarnych jagód cudownie podkreśla aksamitną gładkość sera i słodycz białej czekolady. Gorąco polecam:)
Sernik nowojorski z jagodami
(na małą tortownicę o średnicy 16 cm)
420 g twarożku, 150 g pełnoziarnistych herbatników (np. Digestive), 75 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 40 g cukru, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 50 ml śmietany kremówki, 100 g (jedna tabliczka) białej czekolady, 50 g świeżych lub mrożonych jagód.
Piekarnik podgrzałam do 175 stopni. Ciasteczka rozdrobniłam i wymieszałam z płynnym masłem. Wylepiłam nimi dno torownicy. Piekłam 10 minut. Ser zmiksowałam z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym, potem stopniowo dodałam jajka, a na końcu śmietanę. Czekoladę podzieliłam na kostki i rozpuściłam w kąpieli wodnej, a potem dodałam do ciasta. Masę wylałam na podpieczony, ostudzony spód, na wierzchu szczodrze posypałam jagodami. Piekłam 40 minut w środkowej części piekarnika, przykryty folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, sernik pozostawiłam w nim jeszcze na pół godziny.
- warto zainwestować w dobrą czekoladę i cukier z prawdziwą wanilią - to jest naprawdę wyczuwalne w smaku
- nie przetrzymuj sernika dłużej w piekarniku, po ostudzeniu, włożeniu do lodówki i wyjęciu na stół na pewno będzie OK
- jagody najlepiej sypać na sernik łyżeczką, mrożone potwornie farbują palce i paznokcie:)
- przepis z książki Leili Lindholm "Backen mit Leila
- Leila używa mieszanki Doppelrahmfrischkaese i Quarku, ja piekę z serem twarogowym do wypieków. Możesz zrobic sernik z 300 g pierwszego i 120 g drugiego sera
no właśnie, ja też kocham takie serniki. a z białą czekoladą to już w ogóle. :)
OdpowiedzUsuńaksamitna nazwa zdecydowanie do niego pasuje, wygląda naprawdę bardzo apetycznie (:
OdpowiedzUsuńJa nowojorskiego jeszcze nigdy nie piekłam, ale mam w planach, kiedy tylko będę już mogła zjadać takie pyszności. Aksamitny, rozpływający się w ustach sernik - marzenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
wygląda przepięknie! ma cudowną strukturę
OdpowiedzUsuńsernik prezentuje sie pieknie:) z jagodami jest na pewno przepyszny:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam, że wiele osób zachwala ten sernik. chyba stanie się moim priorytetem podczas kolejnego pieczenia sernika
OdpowiedzUsuńTwój wygląda rewelacyjnie!!!
sernik? mmm... sernik, och. uwielbiam!
OdpowiedzUsuńa ten wygląda... tak jak powinien wyglądac sernik perfekcyjny ;]
O matko kocham KOCHAM takie aksamitne serniki. I jeszcze jagódki:))))
OdpowiedzUsuńbardzo ladne zdjecia, zachwycajacy blog
OdpowiedzUsuńJest to niewątpliwie jeden z lepszych serników ever:) Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam wakacyjnie
OdpowiedzUsuń