sobota, 10 lipca 2010

Chłodnik pomidorowo - truskawkowy

Lekki orzeźwiający chłodnik, ciekawa mieszanka pomidorów i truskawek

chłodnik pomidorowy z truskawkami truskawkowy
chłodnik pomidorowy z truskawkami

Małe, lekkie danko, w sam raz na upalny dzień, kiedy nie chce się ani jeść, ani gotować.
Chłodnik-kameleon: z tabasco, podany w wysokiej szklance i ozdobiony pomidorkiem koktajlowym staje się bezalkoholowym koktajlem. Z dodatkiem pokruszonej fety i tosta, bruschetty albo młodych pieczonych kartofelków - letnim nietuczącym obiadem.  Z miodem - "odchudzającym" deserem.
Smakuje bardziej pomidorowo niż truskawkowo, troszkę jak Krwawa Mary:)
Polecam na zakończenie sezonu truskawkowego.
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy
(2 porcje)

200 gl truskawek, 200 g pomidorów, sól, pieprz, świeża mięta.

Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Zmiksowałam odszypułkowane, przepołowione truskawki i pokrojone pomidory. Przyprawiłam solą i pieprzem, schłodziłam w lodówce. Przed podaniem posypałam posiekaną miętą.
  • smak zupy zaostrzyłam balsamem truskawkowym (ocet truskawkowy z puree truskawkowym) ze sklepu Vom Fass, można dodać kilka kropli Tabasco
  • zupę można posypać pokruszoną fetą
  • dodając przed zmiksowaniem łyżkę płynnego miodu, otrzymasz lekki deser
  • zamiast bazylii z oryginalnego przepisu, dodałam miętę, którą ostatnio uwielbiam
  • przepis z książki "Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" Wyd. Olesiejuk (prezent urodzinowy od przyjaciółki Hani) - niebanalne przepisy i ładne zdjęcia
  • zupę mogą jeść osoby na trzeciej fazie diety Dukana
  • można użyć pomidorów z puszki i/lub lekko rozmrożonych truskawek (nie trzeba wtedy zupy schładzać w lodówce)

9 komentarzy:

  1. Zawsze intrygowała mnie ta zupka a mianowicie jej smak. Kiedyś podobną robił Okrasa. Możę w końcu się przełamę i zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie fajne połączenie, takie trochę niezwykłe, nieznane. nawet sobie nie wyobrażam jak mogą smakowac truskawki z pomidorami. kolor cudny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na upały. Chyba nawet wypróbuję dzisiaj, bo mam składniki. Tylko zamiast mięty dodam bazylię.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękny kolor ma ta zupa, a konsystencja jest wprost wymarzona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowicie piekny kolor! takie jedzonko idealnie pasuje n atakie upalne dni, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chłodnik faktycznie jest bardzo efektowny, można go podac komuś, na kim chcemy zrobić wrażenie;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. niezle,jestem na drugim etapie diety ijuz sie martwilam ze bedzie mdlo,a jednak tym przepisem dalas mi nadzieje na lepsze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))