wtorek, 6 lipca 2010

Najlepsze scones z truskawkami


scones z truskawkami truskawkowe bułeczki
scones z truskawkami

Scones, szkockie bułeczki (pisano o nich już w XVI wieku!), popularne w całej Wielkiej Brytanii, Stanach, Kanadzie i Australii, to świetna propozycja na niedzielne śniadanie. Nieduże, okrągłe lub trójkątne, najlepiej smakują z masłem. Można je posmarować dżemem - jednak nie te, które dziś proponuję. To scones truskawkowe, smaczne tak, że - jak pisze autorka przepisu - sam książę Karol zemdlałby z rozkoszy, gdyby je zjadł;) Robi się je szybko, pół godziny spokojnie wystarczy. Najlepsze są tuż po upieczeniu. Świetnie nadają się do nich truskawki późne,  przejrzałe, już nie idealne.

Przepis z książki "A piece of cake" Leili Lindholm.


Truskawkowe scones 

(15 sztuk)

480 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g brązowego cukru, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 200 ml (1 szklanka) mleka, 150 g posiekanych lub zmielonych orzechów laskowych, 100 g truskawek, do posmarowania 1 jajko i słupki migdałów.

Piekarnik podgrzałam do 250 stopni. W misce wymieszałam mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier, dodałam jajko wymieszane z mlekiem i pokrojone masło. Wyrobiłam ciasto, ostrożnie dodałam pokrojone w plasterki truskawki. Podsypując mąką rozwałkowałam na placek i wykroiłam sześć okrągłych placuszków. Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem i posypałam migdałami. Piekłam 10 minut na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy przestygły, przekroiłam i posmarowałam masłem.
  • jedni wymawiają "scones" z krótkim "o" (jak w imieniu John), mniej liczni z długim (jak w imieniu Joan)
  • niektóre przepisy na scones zawierają zatrważająco dużo proszku do pieczenia - moje bułeczki rosną, ale nie smakują sodą
  • po posmarowaniu scones rozbełtanym jajkiem, można je posypać brązowym cukrem, płatkami, makiem lub (jak ja) słupkami migdałów
  • aby scones były naprawdę dobre, ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, a piekarnik musi być dobrze rozgrzany!

6 komentarzy:

  1. Ciekawe czy książe Karol by zemdlał :)
    Ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozwolę sobie skorygować: najlepiej smakują z clotted cream:-) tylko, że w Pl nie można jej kupić. Ale scones w UK, szczególnie w Devon i Kornwalii, są podawane właśnie z clotted cream i dżemem, dużo rzadziej z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo? fajnie wyglądają:)
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię scones, bo robi się je naprawdę tak szybciutko
    wersja truskawkowa do spróbowania..

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pewna, ze ksiaze KArol by zemdlal z zachwytu! Pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadłam z masłem i dżemem (wymieszanymi). Z truskawkami wyglądają uroczo:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))