sobota, 3 lipca 2010

Truskawki z octem balsamicznym, pieprzem i miętą

Niebanalny dodatek do truskawek to sos z octu balsamicznego

truskawki z octem balsamicznym balsamico pieprzem miętą
truskawki z octem balsamicznym

Te pierwsze, wytęsknione, kupione na bazarze ("Prawdziwe krajowe, b. b. b. słodkie!" napisał staruszek na kartce krzywo wbitej w górkę czerwonych kulek) zjadam bez dodatków, zaraz po umyciu, rozkoszując się ich niepowtarzalnym smakiem. Słonecznym, słodkim, nie_do_podrobienia: żadne inne truskawki nie smakują tak, jak nasze polskie.
Potem, już nasycona i nacieszona, zalewam truskawki jogurtem i dodaję do deserów (w tym roku prym wiódł Eton Mess). Kiedy już są naprawdę tanie i można je wszędzie kupić, zaczynam piec ciasto za ciastem i obmyślam, jakie przetwory zrobię w tym roku.
I zaczynam cudować. Truskawki z rukolą i truskawki z rabarbarem. Truskawki ze szparagami i truskawki z kozim serem.
Nadchodzi wreszcie moment kompletnego truskawkowego odlotu - truskawki z octem balsamicznym i pieprzem. Smak wyrafinowany i niepowtarzalny.

I za to kocham truskawki -  smakują zawsze i ze wszystkim:)


Truskawki z sosem balsamicznym, miętą i pieprzem

(1 porcja)

150 g truskawek, kilka listków świeżej mięty, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka brązowego cukru.

Do garnuszka wlałam ocet balsamiczny, dodałam cukier i łyżkę wody, gotowałam na bardzo małym ogniu do zgęstnienia. Po wystudzeniu, skropiłam odszypułkowane i przepołowione truskawki. Przyprawiłam pieprzem, dodałam listki mięty.
  • odparowywany ocet balsamiczny ma bardzo intensywny zapach, eufemistycznie rzecz ujmując:) gotuj go przy otwartym oknie
  • do tego deseru warto kupić naprawdę dobrej jakości ocet z Modeny i słodkie, dojrzałe truskawki

9 komentarzy:

  1. czy do połączenia truskawek i octu potrzeba odwagi? chyba tak.. to wciąż jeszcze przede mną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj trzeba, ja do końca nie wierzyłam, że to może być takie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dorwę jeszcze truskawki, to spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet, truskawki, pieprz...podziwiam za odwagę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pobudziłaś moje kubki smakowe tymi opowieściami o truskawkach i moją ciekawość... jak smakują truskawki z octem balsamicznym, miętą i pieprzem ???? Pozdrawiam i życzę smakowitych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak to napisałaś, że Ci wierzę, iż takie szalone połączenie jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo mi kiedyś smakowało to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak to ładnie opisałaś i apetycznie pokazałaś, że idę szukać ostatnich truskawek:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))