sobota, 26 czerwca 2010

Sałatka z rukoli, truskawek i sera koziego. Pieczone młode ziemniaki z miętą


sałatka z rukolą rucolą i kozim serem ziemniaki pieczone kartofle pieczone
sałatka z rukolą

Sałatka na letni wieczór. Kalejdoskop smaków: słodkie, wygrzane słońcem truskawki, gorzkawa rukola, słonawy serek kozi, słodko-kwaśny ocet balsamiczny, jedwabista oliwa... I młode, małe jak orzechy, krajowe ziemniaczki. W cieniutkiej skórce, której nie warto obierać.


Sałatka z rukoli, truskawek i sera koziego

(2 porcje)

2-3 garście rukoli, 100 g truskawek, małe opakowanie (110 g) serka koziego, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki nasion słonecznika, sól i pieprz.

W misce delikatnie wymieszałam rukolę, przepołowione truskawki i pokrojony w talarki serek kozi. Polałam winegretem z oliwy i octu balsamicznego, szczypty soli i pieprzu. Posypałam uprażonymi nasionami słonecznika.


Pieczone młode ziemniaki z miętą


Od kilku do kilkunastu małych młodych ziemniaków, tyle samo liści świeżej mięty, 2-3 suszone pomidory w oleju, 1 ząbek czosnku, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz.

W misce wymieszałam składniki marynaty: posiekanego suszonego pomidora z odrobiną oleju z zalewy, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, zioła. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam szczotką pod bieżącą wodą, osuszyłam, maczałam w marynacie, nadziewałam na wykałaczki razem z liśćmi mięty i piekłam około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
  • do sałatki użyłam oliwy extra vergine z bazylią  i balsamu truskawkowego (ocet truskawkowy zmieszany z puree truskawkowym) ze sklepu Vom Fass, w którym można kupić przepyszne oleje (np. pistacjowy, orzechowy), oliwy, octy i balsamy smakowe (np. figowy, bananowy), niezwykłe musztardy (np. malinową, ziołową toskańską)
  • sos winegret jest wyśmienity także z oliwą i octem balsamicznym z Modeny
  • nasiona słonecznika można samemu uprażyć na patelni (bez tłuszczu), ja użyłam bardzo smacznych łuskanych solonych i smażonych ziaren węgierskiej firmy Mogyi, od których ostatnio uzależniła się moja rodzina;)
  • w sałatce rukolę można zastąpić kędzierzawą sałatą fryzyjską (frisee), a ser kozi kulkami mozzarelli
  • jeśli chcesz szybko upiec ziemniaki, nadziej je na metalowe szpikulce do zrazów (albo na duże czyste gwoździe)
  • zamiast liści mięty możesz użyć szałwii, bazylii czy listków laurowych
  • sałatka świetnie smakuje z pumperniklem albo świeżą bagietką

5 komentarzy:

  1. Zaskakujące połączenie... Takie ziemniaczki upiekę jeszcze dziś:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. te ziemniaczki są cudowne!
    a sałatka.. wciąż mnie zaskakuje to truskawkowo wytrawne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, to dopiero muszą być pyszności! z takimi dodatkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie cos innego z truskawek:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))