wtorek, 2 marca 2010

Ratatouille. Dieta Dukana faza druga

Przygotowane bez tłuszczu ratatuille z grilla


W warzywne dni drugiej fazy diety Dukana staram się jeść zarówno surówki i sałatki, jak i warzywa na ciepło. Przygotowane bez tłuszczu ratatouille to smaczny, delikatny dodatek do obiadu. Polecam!




Ratatouille z grilla

1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta,  pół puszki pomidorów, oregano, sól, pieprz
Papryki upiekłam w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy skórka pokryła się czarnymi bąblami, wyjęłam papryki i włożyłam na kwadrans do foliowej torby (dzięki temu mogłam je bez trudu obrać ze skórki). Rozgrzałam patelnię grillową, usmażyłam pokrojone w plastry bakłażana i cukinię aż zmiękły.Warzywa pokroiłam, zmieszałam z pomidorami i przyprawami.
  • na diecie Dukana ratatouille najbardziej smakuje mi jako dodatek do grillowanych skrzydełek
  • można je jeść na zimno i na ciepło do mięs i ryb
  • na bazie przepisu Michaela Smitha z programu "Domowy kucharz" kuchnia.tv
 

9 komentarzy:

  1. Ale się zaśliniłam...:) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochalam sie w pierwszym zdjeciu:)
    Pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne kolory
    gdybym w takich barwach miała jeśc na diecie to od dzisiaj moge na niej byc :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam...wyglądają pięknie i muszą smakować pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaśliniłam klawiaturę, no bardzo apetyczne ratatouille. Robiłam smażone, teraz na pewno przetestuję Twoje
    Misia

    OdpowiedzUsuń
  6. No ślinię się do ekrano, bardzo apetyczne, ja zawsze smażyłam warzywa, na pewno wypróbuję
    Misiak

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam za zdublowany komentarz, ale nie coś mi tu nawala
    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja już nie bedę ratatouille smażyła, nawet po zakończeniu diety. Zupełnie inny smak, o wiele lepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego sposobu jeszcze nie testowałam, żeby część w piekarniku, część na patelni ... brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))