Chrupiące i złociste jak frytki, najlepsze ziemniaki z piekarnika
pieczone kartofle |
Złociste, chrupiące ziemniaki
Ziemniaki, sól, olej, ewentualnie przyprawy i zioła (papryka, rozmaryn)
Do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni wstawiłam duże naczynie żaroodoporne, do którego nalałam tyle oleju, aby pokrył dno. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i włożyłam do garnka z zimną wodą. Przykryłam. Od momentu zawrzenia gotowałam jeszcze 8-10 minut. Odcedziłam. Z piekarnika ostrożnie wyjęłam naczynie z rozgrzanym olejem i (pomagając sobie szczypcami) włożyłam ziemniaki. Piekłam około 40 minut. Przed podaniem osączyłam z nadmiaru oleju w sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- zachowaj ostrożność przy kładzeniu ziemniaków na gorący tłuszcz!
Też gotuję ziemniaki przed pieczeniem, ale jest również patent z gotowaniem ich w mleku. Boski! :)
OdpowiedzUsuńCały "pic" jest w gatunku ziemniaków, w Polsce (jeden z potentatów w produkcji ziemniaków) niestety ciężko jeszcze jest kupić odpowiednie ziemniaki do odpowiedniej potrawy. A przecież są ziemniaki nadające się typowo do sałatek, pieczenia, do gotowania, na placki itd itd. Sprzedawcy mają gdzieś nasze kulinarne wymagania - przykro:/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Poliszynel
Oj, to prawda, Poliszynelu - co gorsza, czasem (kiedy się kupuje na wagę) są wymieszane (!) różne gatunki ziemniaków, nie są też oznaczone gatunki na opakowaniu... Przecież McDonald's na początku sprowadzał ziemniaki z zagranicy, bo w Polsce nie sposób było kupić takie, jakich potrzebowali na swoje frytki.
OdpowiedzUsuńoch, ale mi narobiłaś ochoty na takie chrupiące kartofelki.. ze złota skorupką..
OdpowiedzUsuńSama sobie narobiłam apetytu - a nie mogę taraz takich smakołyków:(
OdpowiedzUsuńZjadlbym nawet bez tych dodatkow
OdpowiedzUsuńBolo
Takie ziemniaczki uwielbiam. Takie z chrupiaca skorka to moglabym jesc je codziennie i bez zadnych dodatkow :)
OdpowiedzUsuńW Niemczech jest troche lepiej, jesli chodzi o ziemniaki. Na kazdym opakowaiu jest napisane do czego sie nadaja np. na puree, frytki czy do gotowania. I wybierac tez jest z czego :))