Ziemniaki po indyjsku, z aromatycznymi potrawami, pasują nie tylko do curry
ziemniaki po indyjsku |
Aromatyczne, orientalne ziemniaki świetnie pasują do curry z łososia i kurczaka tikka. W uproszczonej i "spolszczonej" wersji, bez kurkumy, gorczycy i chilli, można podać na obiad nawet ze schaboszczakiem, dzięki dodatkowi koperku smakują wiosennie, świeżo - inaczej.
Shebu Bhaji
(2 porcje)200 g ziemniaków, 200 g koperku, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, ćwierć łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czarnej gorczycy, 1 suszona papryczka chilli.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę, gotowałam 15 minut, odcedziłam. W garnku rozgrzałam olej, dodałam obrany czosnek, chwilę smażyłam (nie rumieniąc!), wrzuciłam kurkumę i chilli (w całości). Przykryłam, zmniejszyłam ogień i dusiłam około minuty, aż ziarenka gorczycy popękały. Dodałam ziemniaki, dobrze wymieszałam, posypałam posiekanym koperkiem, przykryłam i dusiłam 5 minut. posoliłam.
- zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki "Szczypta smaku...Indie", Wega Delbana Polska
- w przepisie nie ma pomyłki:) Koperku ma być tyle, co ziemniaków!
- nie zapomnij przypraw na patelni przykryć - ziarenka gorczycy skaczą jak pchełki!
- shebu bhaji przyprawia się szczyptą asafetidy.- silnie czosnkowo pachnącej przyprawy (polskie nazwy to zapaliczka cuchnąca, krowie łajno lub smrodzieniec, można się więc domyślić, że fiołkami nie pachnie:)). Do kupienia przez internet (czasem jako asafoetidę), stacjonarnie nie spotkałam. Ja asafetidę pominęłam.
Fajne. Ostatnio też robiłam ziemniaki w stylu indyjskim, ale z nieco innym zestawem przypraw i bez koperku. Swoją drogą, ciekawa jestem, ile waży jeden pęczek - chyba mniej niż 200 g, więc koperku do tych ziemniaków potrzeba naprawdę dużo.
OdpowiedzUsuńtakie ziemniaki są idealne. pełne dziecięcych wspomnień
OdpowiedzUsuńHaniu Jak chyba) widać na zdjęciu;), u mnie to nie było dokładnie 200 g koperku, tak na oko byłoby to z 5-6 pęczków. Następnym razem spróbuję dać dużo więcej koperku, bo świetnie tu pasował. Smak tych ziemniakó jest zupełnie inny od naszych, po prostu posypanych koperkiem po wierzchu.
OdpowiedzUsuńprzepis do wypróbowania, uwielbiam koperek w ogromnych ilościach;)
OdpowiedzUsuńPaula One smakują zupełnie inaczej niż te z dzieństwa, no chyba, ze spędziłaś je w Indiach:D Dodatek przypraw i ta niesamowita ilość koperku zupełnie je zmieniają, warto spróbować!
OdpowiedzUsuńSześć pęczków? Ciekawe jak smakują, zrobię takie, ale na wiosnę, z młodymi kartofelkami.
OdpowiedzUsuńHalokitty Albo i więcej, nie mam pojęcia, ile taki pęczek koperku waży, to zresztą chyba zależy od sklepu. A z młodymi ziemniakami faktycznie to danie musi być jeszcze pyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńTych ziemniaczków ja co prawda zjeść nie mogę, ale na przyszłość zapiszę :) a próbowałaś bhaji - racuszków cebulowych? Pychota.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
czesc mam pytanie czy moze byc normalna gorczyca i czym ona sie rozni od czarnej
OdpowiedzUsuńTo po prostu inny gatunek gorczyca Gorczycę czarną można kupić w sklepach zielarskich i aptekach. Myślę, ze lepiej dać zwykłą białą niż żadną, ale ze świadomością, że aromat będzie inny.
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze z normalna tez bedzie takie smaczne dziekuje za odpisanie
OdpowiedzUsuńpodobaja mi się. takie smakowite ziemniaczki....urozmaicenie dla nudnego obiadu ;]
OdpowiedzUsuńtakie same zdjecia w tej i poprzedniej notce, czy to celowo tak?
OdpowiedzUsuń