sobota, 22 stycznia 2011

Ziemniaki z koperkiem Shebu Bhaji

Ziemniaki po indyjsku, z aromatycznymi potrawami, pasują nie tylko do curry

ziemniaki shebu bhaji po indyjsku kuchnia indyjska
ziemniaki po indyjsku

Aromatyczne, orientalne ziemniaki świetnie pasują do curry z łososia i kurczaka tikka. W uproszczonej i "spolszczonej" wersji, bez kurkumy, gorczycy i chilli, można podać na obiad nawet ze schaboszczakiem, dzięki dodatkowi koperku smakują wiosennie, świeżo - inaczej.


Shebu Bhaji

(2 porcje)

200 g ziemniaków, 200 g koperku, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, ćwierć łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czarnej gorczycy, 1 suszona papryczka chilli.

Ziemniaki pokroiłam w kostkę, gotowałam 15 minut, odcedziłam. W garnku rozgrzałam olej, dodałam obrany czosnek, chwilę smażyłam (nie rumieniąc!), wrzuciłam kurkumę i chilli (w całości). Przykryłam, zmniejszyłam ogień i dusiłam około minuty, aż  ziarenka gorczycy popękały. Dodałam ziemniaki, dobrze wymieszałam, posypałam posiekanym koperkiem, przykryłam i dusiłam 5 minut. posoliłam.
  • zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki "Szczypta smaku...Indie", Wega Delbana Polska
  • w przepisie nie ma pomyłki:) Koperku ma być tyle, co ziemniaków! 
  • nie zapomnij przypraw na patelni przykryć - ziarenka gorczycy skaczą jak pchełki!
  • shebu bhaji przyprawia się szczyptą asafetidy.- silnie czosnkowo pachnącej przyprawy (polskie nazwy to zapaliczka cuchnąca, krowie łajno lub smrodzieniec, można się więc domyślić, że fiołkami nie pachnie:)). Do kupienia przez internet (czasem jako asafoetidę), stacjonarnie nie spotkałam. Ja asafetidę pominęłam.


13 komentarzy:

  1. Fajne. Ostatnio też robiłam ziemniaki w stylu indyjskim, ale z nieco innym zestawem przypraw i bez koperku. Swoją drogą, ciekawa jestem, ile waży jeden pęczek - chyba mniej niż 200 g, więc koperku do tych ziemniaków potrzeba naprawdę dużo.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ziemniaki są idealne. pełne dziecięcych wspomnień

    OdpowiedzUsuń
  3. Haniu Jak chyba) widać na zdjęciu;), u mnie to nie było dokładnie 200 g koperku, tak na oko byłoby to z 5-6 pęczków. Następnym razem spróbuję dać dużo więcej koperku, bo świetnie tu pasował. Smak tych ziemniakó jest zupełnie inny od naszych, po prostu posypanych koperkiem po wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis do wypróbowania, uwielbiam koperek w ogromnych ilościach;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula One smakują zupełnie inaczej niż te z dzieństwa, no chyba, ze spędziłaś je w Indiach:D Dodatek przypraw i ta niesamowita ilość koperku zupełnie je zmieniają, warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sześć pęczków? Ciekawe jak smakują, zrobię takie, ale na wiosnę, z młodymi kartofelkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Halokitty Albo i więcej, nie mam pojęcia, ile taki pęczek koperku waży, to zresztą chyba zależy od sklepu. A z młodymi ziemniakami faktycznie to danie musi być jeszcze pyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tych ziemniaczków ja co prawda zjeść nie mogę, ale na przyszłość zapiszę :) a próbowałaś bhaji - racuszków cebulowych? Pychota.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czesc mam pytanie czy moze byc normalna gorczyca i czym ona sie rozni od czarnej

    OdpowiedzUsuń
  10. To po prostu inny gatunek gorczyca Gorczycę czarną można kupić w sklepach zielarskich i aptekach. Myślę, ze lepiej dać zwykłą białą niż żadną, ale ze świadomością, że aromat będzie inny.

    OdpowiedzUsuń
  11. mam nadzieje ze z normalna tez bedzie takie smaczne dziekuje za odpisanie

    OdpowiedzUsuń
  12. podobaja mi się. takie smakowite ziemniaczki....urozmaicenie dla nudnego obiadu ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. takie same zdjecia w tej i poprzedniej notce, czy to celowo tak?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))