tagliatelle z cukinii |
Lekka i smakowita przegryzka, w sam raz na lato. Smak można urozmaicać dodatkami. Z młodych cukinii i chrupiących orzeszków. Dobra na ciepło i na zimno.
"Tagliatelle" z cukinii z pistacjami
(1 porcja)1 duża lub dwie małe cukinie, 1 łyżka oliwy, 10 g pistacji, sól, świeża mięta, pół łyżeczki octu balsamicznego.
Cukinie pokroiłam wzdłuż w bardzo cienkie paski przy pomocy skrobaczki do warzyw. Na patelni rozgrzałam oliwę i - na średnim ogniu - smażyłam cukinię około 8 minut. Dodałam pistacje i posiekane listki mięty, smażyłam razem jeszcze kilka minut, aż cukinia zmiękła. Doprawiłam solą. Gdy cukinia wystygła, skropiłam ją octem balsamicznym.
- użyłam oliwy bazyliowej i balsamu malinowego
- pistacje możesz zastąpić orzeszkami piniowymi, a miętę tymiankiem albo oregano
- cukinię możesz polać sosem z ricotty wymieszanej z octem balsamicznym
- przepis na podstawie książki "Kuchnia dietetyczna" Wydawnictwa Olesiejuk
Bardzo apetyczne letnie danko.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na cukinie! U nas bęzie w tym roku pewnie dużo (z działki) więc spróbuje takich tagliatelli :-)
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadasz z tym przepisem, mama kupiła dwie duże cukinie i nie mamy pomysłu, co z nich ugotować. Tylko z orzeszków mam nerkowce, mogą być? Mam nadzieje, że nie zepsują smaku:)
OdpowiedzUsuńfajne jedzonko z cukini:) ja ostatnio robilam placki, to moze teraz sprobuje czegos innego:)
OdpowiedzUsuńHellokitty, myślę, że można użyć dowolnych orzeszków i też będzie pycha. Jeśli orzeszki są solone, nie dodawaj już soli do cukinii. Smacznego:)
OdpowiedzUsuńcudowne !
OdpowiedzUsuńprzepyszne!
OdpowiedzUsuńCukinia to fajne warzywo - na tyle sposobów można ją przyrządzić! :-)
OdpowiedzUsuńdo schrupania
OdpowiedzUsuńfajne smakowe połączenie