niedziela, 25 lipca 2010

"Tagliatelle" z cukinii z pistacjami


paski z cukinii cukinia
tagliatelle z cukinii

Lekka i smakowita przegryzka, w sam raz na lato. Smak można urozmaicać dodatkami. Z młodych cukinii i chrupiących orzeszków. Dobra na ciepło i na zimno.


"Tagliatelle" z cukinii z pistacjami

(1 porcja)

1 duża lub dwie małe cukinie, 1 łyżka oliwy, 10 g pistacji, sól, świeża mięta, pół łyżeczki octu balsamicznego.

Cukinie pokroiłam wzdłuż w bardzo cienkie paski przy pomocy skrobaczki do warzyw. Na patelni rozgrzałam oliwę i - na średnim ogniu - smażyłam cukinię około 8 minut. Dodałam pistacje i posiekane listki mięty, smażyłam razem jeszcze kilka minut, aż cukinia zmiękła. Doprawiłam solą. Gdy cukinia wystygła, skropiłam ją octem balsamicznym.
  • użyłam oliwy bazyliowej i balsamu malinowego
  • pistacje możesz zastąpić orzeszkami piniowymi, a miętę tymiankiem albo oregano
  • cukinię możesz polać sosem z ricotty wymieszanej z octem balsamicznym
  • przepis na podstawie książki "Kuchnia dietetyczna" Wydawnictwa Olesiejuk

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne letnie danko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na cukinie! U nas bęzie w tym roku pewnie dużo (z działki) więc spróbuje takich tagliatelli :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z nieba mi spadasz z tym przepisem, mama kupiła dwie duże cukinie i nie mamy pomysłu, co z nich ugotować. Tylko z orzeszków mam nerkowce, mogą być? Mam nadzieje, że nie zepsują smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne jedzonko z cukini:) ja ostatnio robilam placki, to moze teraz sprobuje czegos innego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hellokitty, myślę, że można użyć dowolnych orzeszków i też będzie pycha. Jeśli orzeszki są solone, nie dodawaj już soli do cukinii. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia to fajne warzywo - na tyle sposobów można ją przyrządzić! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. do schrupania
    fajne smakowe połączenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))