Młode warzywa pieczone w piekarniku lepiej zachowują aromat niż gotowane
młode warzywa pieczone |
Mój ulubiony czerwcowy obiad? Ostatnio: gigantyczny kubek maślanki albo kefiru i miska pieczonych jarzynek.
Do piekarnika wrzucam, co mam - ziemniaki, włoszczyznę, botwinkę, szparagi, cebulkę dymkę, pasternak, małe cukinie.
Pomysł na parmezanowe masło podpatrzyłam w programie Agnieszki i Marcina Kręglickich "Para w kuchni".
Młode warzywa z piekarnika
(1 porcja)
pęczek młodej włoszczyzny, 2-3 młode ziemniaki, 2 łyżki (ok. 30 g) masła, 2 łyżki tartego parmezanu , 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżka posiekanej natki, szczypta soli.
W miseczce wymieszałam miękkie masło, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę i parmezan. Wstawiłam do zamrażalnika. Piekarnik podgrzałam do 200 stopni. Warzywa wyszorowałam, pokroiłam, wymieszałam z oliwą i solą, ułozyłam na blasze wyłożonej pergaminem. Piekłam kwadrans, co jakiś czas potrząsając blachą, aby warzywa upiekły się równomiernie. Potem położyłam na nich pokrojone schłodzone masło parmezanowe, po 5 minutach wyjęłam potrawę z piekarnika.
- zamiast parmezanu można dodać do masła litewski dziugas czy inny twardy ser tego typu
- pieczone warzywa mogą być daniem samodzielnym, dodatkiem do mięsa albo ryby na obiad czy kolację
wielbiam warzywa z piekarnika, a najbardziej marchewke, jest wtedy taka soczysta w srodku i slodka. zapewne wypobuje to co proponujesz.
OdpowiedzUsuńpozrdawiam
iwona-hopmart
mmm co za pyszności! szybkie i jakie wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńZiemniaczki tam są.Coś co z piekarnika kocham najbardziej. Choć i innymi warzywkami nie pogardzę;)
OdpowiedzUsuńto naprawdę cudowny kuchenny czas. pyszny.
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na letni obiad, fantastyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa tez najbardziej lubie pieczona marchewke. Do takich warzyw pasuja dipy z twarozku, pyszotka.
OdpowiedzUsuńA.