poniedziałek, 10 maja 2010

Bardzo łatwe ciasto z kajmakiem i bananami Banoffee Pie



Dulce de leche z gotowanego mleka skondensowanego w puszce nauczyła mnie wieki temu robić koleżanka, która - jako studentka iberystyki - spędziła rok na Kubie. Było to w czasach, kiedy nawet takie puszkowane mleko trzeba było zdobywać. Nie wiem, skąd je brali Kubańczycy, ale podobno jest to bardzo popularny przysmak na "wyspie jak wulkan gorącej":). Słodka karmelowa masa była dla mnie prawdziwym objawieniem i stała się przebojem niejednej imprezy.
Dziś taki kajmak gotuję z wygody, bo prawdziwy z mleka i cukru wymaga wyczucia i warowania przy kuchni. Krówkowe ciasta i desery robię często, bo wszyscy je bardzo lubimy (ja zjadłabym całą puszkę bez mrugnięcia okiem, oczywiście gdybym nie musiała dbać o linię;).

Kajmak/toffi/masa krówkowa/dulce de leche i banany to hitowe połączenie. Ulubiony deser księżnej Diany, na Wyspach Brytyjskich już kultowy, czyli Banoffee Pie (banany plus toffi). Pyszny i diablenie słodki. Przepis według Dorotus z Moich Wypieków, znacznie uproszczony.

Banoffee


(na mniejszą tortownicę o średnicy 16 cm)

150 g herbatników (np. Digestive), 60 g stopionego i ostudzonego masła, puszka słodzonego mleka skondensowanego, 2 banany.

Herbatniki pokruszyłam, wymieszałam z masłem i wylepiłam powstałą masą dno małej tortownicy. Wstawiłam do lodówki. Puszkę (zamkniętą rzecz jasna) mleka skondensowanego gotowałam dwie godziny na małym ogniu w takiej ilości wody, aby cały czas przykrywała puszkę. Po ugotowaniu schłodziłam pod zimną wodą, otworzyłam. W tortownicy ułożyłam obrane i pokrojone w plasterki banany, zalałam kajmakiem. Wstawiłam do lodówki.
  • można jeść po minimum dwóch godzinach, wtedy masa toffi w miarę stężeje
  • zamiast gotować mleko skondensowane, można po prostu kupić gotową masę krówkową z Gostynia albo Markomilku czy Bakallandu
  • jeśli ciasto robisz z wyprzedzeniem, banany skrop sokiem cytrynowym, bo na drugi dzień ciemnieją
  • w wielu przepisach gotowe ciasto ozdabia się bitą śmietaną. Uff, dla mnie to stanowczo zbyt słodki wariant

11 komentarzy:

  1. lubię wszystko co jest w wym cieście :) musi być pyszne :) ale bitej śmietany jeszcze na tym , to już bym chyba nie dała rady zjeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do tego ciasta już jakiś czas ;) ale chyba dopiero po wakacjach, bo teraz przydałoby się zrzucić co nieco ;) moja koleżanka mówiła mi, że to najlepsze ciasto, jakie w życiu jadła (a dodam, że jadła z dodatkiem bitej śmietany, więc zabójcza słodycz jej nie przeszkadzała) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że banan, to jeszcze kajmak, a Lady Di to w ogóle kazała mi porzucić wszystkie dietowe zobowiązania i udać się do kuchni :P
    I ja się melduję z tych, którym pół puszki krówkowego mleka nie robi różnicy...oczywiście nie w biodrach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez moglabym zjesc puszke kajmaku bez mrugniecia okiem, gdyby nie te kalorie.
    Pamietam jak pierwszy raz gotowalam puszke mleka - balam sie zeby nie wybuchla. Znajomym wybuchla i musieli malowac wszystkie sciany i sufit w kuchni.

    Bananoffee pie uwielbia, jest genialny w swej prostocie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przylaczam sie do fanow kajmaku, ja normalnie mleko gotuje, puszke otwieram i wyjadam lyzeczka:-)
    pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie ostatnio zjadłam puszkę...bo się odchudzam i w domu nie było nic słodkiego oprócz zawartości tejże puszki...:DDDD Wyrzuty sumienia miałam tylko chwile.
    Ciasto kapitalne. Na pewno w ramach odchudzania je wkrótce wykonam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja niestety też mam słabośc do kajmaku z puszki. pewnie całej nie dałabym rady zjeśc (a na pewno nie za jednym razem (; ), ale uwielbiam wyjadac łyżeczką..

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, dzięki Ci wielkie za ten przepis. Uwielbiam to ciacho (mąż nie mniej :))). Natchnęłaś mnie, zaraz zabieram młodego pod pachę i idziemy kupić mleczko i banany :D

    p.s.Zdjęcia tak boskie, że ślina cieknie mi strumieniami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cuudo, bardzo apetyczne zdjecie, ten kajmak!!!!!
    Misia

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko nie masa z Bakallandu !!!!!

    Coś wstrętnego - brak smaku , sztuczna , jakieś grudki - feee

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam i zawsze robie z Twojego przepisu:-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))