piątek, 14 maja 2010

Muffiny ananasowe z makiem. Aloha!

Soczyste muffiny z dodatkiem ananasa i maku


Inspiracją do gotowania może być wspomnienie, czyjaś notka na blogu, książka, rozmowa, przechadzka po bazarze albo sklepie. Albo puszka ananasów nudząca się na półce. Googluję, wertuję książki kucharskie, radzę się przyjaciółki. Tajska potrawa z ryżem? Ryzykowna, bo dzieci mogą nie tknąć:) Sałatka owocowa? Nie lubimy. Coś słodkiego? O, to jest myśl. Połowę ananasowych krążków smażę w rumowym cieście. Z drugiej połowy piekę muffinki. Egzotyczne, soczyste - zamykam oczy i widzę orchidee, tancerki hula, hamaki, kolorowe drinki... Aloha!
Ananasowe muffiny z makiem
(9 sztuk)

50 g masła, 50 g cukru, 1 jajko, sól, 125 ml maślanki, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 40 g ziarenek maku, 8 krążków ananasa z puszki, 50 g cukru pudru, 2 łyżki soku cytrynowego.

Masło stopiłam w garnuszku i ostudziłam. W jednej misce wymieszałam cukier, jajko, szczyptę soli, maślankę i stopione masło, w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak. Zawartość obu misek delikatnie wymieszałam łyżką, dodałam odcedzone i osuszone papierowym ręcznikiem, pokrojone w kostkę ananasy. Ciasto rozłożyłam do silikonowych foremek, wypełniając je w 2/3. Piekłam około 20 minut. Po wystudzeniu polukrowałam (cukier puder wymieszałam z sokiem cytrynowym na gęstą masę).
  • tajniki pieczenia muffinków spisałam tu (klik)
  • lukier można ozdobić kandyzowanymi owocami  (świetnie pasuje papaja), ziarenkami maku
  • przepis z książki "Muffins" wydawnictwa Zabert Sandmann.

muffiny makowe muffiny ananasowe
muffiny z makiem i ananasem


8 komentarzy:

  1. Yummy! :-) Zdjęcie na dole ....Ach! i jeszcze ten lukier...Głodnam...

    OdpowiedzUsuń
  2. ziarenka maku dodają cudnego uroku. tym babeczkom.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie ochota na muffiny z ananasem od dłuższego czasu za mną chodzi :) pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne to zdjecie na dole. Mnie tez sie strasznie podobaja te ziarenka maku;-)
    Pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam też makowe cupcakes, na które dawałam przepis jakiś czas temu, też są pyszne:) Zaś ananas nadaje muffinkom fajnej soczystości - polecam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka z piegami, bardzo mi się podobają. Przy okazji pozdrawiam, czytam Cię regularnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lady Ago, oooo ja nie mogę, moje nieszczęście, że tu weszłam do Ciebie kiedy sączę sobotnie schłodzone piwko... ile bym dała, żeby mieć teraz na talerzyku to ciasto z kajmakiem i bananem :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio kupiłam bardzo dojrzałego ananasa (słodki jak ten z puszki :) ) i całego zjedliśmy bez dodatków. A teraz widzę, że można było upiec muffinki, ech...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))