sobota, 6 lutego 2010

Najlepszy przepis na brownie

Najlepszy na świecie przepis na brownie!


Brownie, "a cross between a cake and a cookie", to płaskie, niewydarzone ciasto, które wygląda, jakby zapomniano do niego dodać proszku do pieczenia. Kogo nie odstraszy zakalcowaty wygląd, będzie miło zaskoczony smakiem. Mocno czekoladowe wilgotne ciastko wymyślono w latach 90. dziewiętnastego wieku dla dam podwieczorkujących i rozprawiających o zbawieniu świata w chicagowskim hotelu Palmer House. Miał to być wypiek mniejszy formatem od klasycznych ciast, poręczny w jedzeniu. I taki jest. Klasyczne brownie to nieduże kwadraty, ja lubię je piec w okrągłej foremce i kroić jak tort. Moje brownie "bez pieczenia" (bo stoi po prostu w nagrzanym piekarniku) zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, ciężkie od czekolady. Można do niego dodać orzechy czy inne bakalie, a upieczone posmarować polewą czekoladową (gorzka czekolada stopiona w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką). Ale, szczerze mówiąc, najprostsza wersja jest tak smaczna, że nie trzeba jej ulepszać.


Brownie

250 g gorzkiej czekolady, 4 jaja, 250 g cukru, 250 g masła, 120 g mąki.

Piekarnik nagrzałam do temperatury 240 stopni (trwa to co najmniej 20-30 minut). Foremkę wysmarowałam masłem i wstawiłam do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę i masło. Jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli, dodałam mąkę i czekoladę z masłem. Wlałam do foremki, wstawiłam do piekarnika i go wyłączyłam. Nie otwierałam drzwiczek piekarnika przez 2 godziny.
  • czekolada gorzka zawiera co najmniej 70 procent kakao (produktów z miazgi kakaowej)
  • aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, pokrusz ją do małego garnuszka lub miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (mniejszy garnek nie powinien dnem dotykać wody)
najlepszy przepis na brownie

6 komentarzy:

  1. Moja droga, poruszasz delikatne nuty mojej duszy. Uwielbiam, mogłabym zjeść sama całą blachę. Lubię, jak lekko podeschnie, ale nieczęsto udaje się doczekać tego momentu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis i udały mi się, jupiiiiii!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy przepis na brownies, jaki znam, dziękuję Lady Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwiedzam, najlepsze brownie świata!

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonałe!Najlepszy przepis. Wracam do niego od lat - dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))