Najlepszy na świecie przepis na brownie!
Brownie, "a cross between a cake and a cookie", to płaskie, niewydarzone ciasto, które wygląda, jakby zapomniano do niego dodać proszku do pieczenia. Kogo nie odstraszy zakalcowaty wygląd, będzie miło zaskoczony smakiem. Mocno czekoladowe wilgotne ciastko wymyślono w latach 90. dziewiętnastego wieku dla dam podwieczorkujących i rozprawiających o zbawieniu świata w chicagowskim hotelu Palmer House. Miał to być wypiek mniejszy formatem od klasycznych ciast, poręczny w jedzeniu. I taki jest. Klasyczne brownie to nieduże kwadraty, ja lubię je piec w okrągłej foremce i kroić jak tort. Moje brownie "bez pieczenia" (bo stoi po prostu w nagrzanym piekarniku) zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, ciężkie od czekolady. Można do niego dodać orzechy czy inne bakalie, a upieczone posmarować polewą czekoladową (gorzka czekolada stopiona w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką). Ale, szczerze mówiąc, najprostsza wersja jest tak smaczna, że nie trzeba jej ulepszać.
Brownie
250 g gorzkiej czekolady, 4 jaja, 250 g cukru, 250 g masła, 120 g mąki.Piekarnik nagrzałam do temperatury 240 stopni (trwa to co najmniej 20-30 minut). Foremkę wysmarowałam masłem i wstawiłam do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę i masło. Jajka ubiłam z cukrem i szczyptą soli, dodałam mąkę i czekoladę z masłem. Wlałam do foremki, wstawiłam do piekarnika i go wyłączyłam. Nie otwierałam drzwiczek piekarnika przez 2 godziny.
- czekolada gorzka zawiera co najmniej 70 procent kakao (produktów z miazgi kakaowej)
- aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, pokrusz ją do małego garnuszka lub miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (mniejszy garnek nie powinien dnem dotykać wody)
Moja droga, poruszasz delikatne nuty mojej duszy. Uwielbiam, mogłabym zjeść sama całą blachę. Lubię, jak lekko podeschnie, ale nieczęsto udaje się doczekać tego momentu.
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis i udały mi się, jupiiiiii!
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na brownies, jaki znam, dziękuję Lady Aga
OdpowiedzUsuńPotwiedzam, najlepsze brownie świata!
OdpowiedzUsuńDoskonałe!Najlepszy przepis. Wracam do niego od lat - dziękuję
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń