Niebanalna, bosko pachnąca przystawka: połówki papryki nadziewane połówkami pomidorów i pikantnymi filetami anchois.
nadziewana papryka |
Kolejny przepis z serii "za oknem śnieg, na termometrze minus dziesięć, a ja udaję, ze jestem w śródziemnomorskiej tawernie". Papryka i pomidory w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, słonawymi filecikami anchois i oliwą z oliwek to melanż niesamowicie wręcz smakowity. Przystawka według przepisu Delii Smith może być także daniem kolacyjnym np. ze świeżą bagietką albo czosnkowymi grzankami i dobrym winkiem. Bardzo prosta w przygotowaniu, efektowna - polecam.
Przepis z programu "Delia na lato" kuchnia.tv
Pieczona papryka
(dla 4 osób) 4 czerwone papryki, 4 obrane ze skórki pomidory, 2 ząbki czosnku, 8 filecików anchois z puszki, oliwa. Papryki przekroiłam na pół zostawiając ogonek, wyjęłam gniazda nasienne. Papryki ułożyłam w naczyniu do zapiekania (bardzo dekoracyjnie wyglądają miseczki do musaki). Obrane ze skórki pomidory pokroiłam na ćwiartki, do każdej połówki papryki włożyłam po dwie cząstki pomidora, jednego pokojonego fileta anchois i odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Szczodrze skropiłam dobrą oliwą i oprószyłam pieprzem. Piekłam około godziny w 160 stopniach (z termoobiegiem, w piekarniku bez termoobiegu 180 stopni) aż papryka zmiękła i zrumieniła się przy brzegach.
- po 40 minutach wymieszaj zawartośc każdej paprykowej "miseczki"
- czosnek można także po obraniu pokroić w cienkie plasterki i w tej postaci dodać do potrawy
Wyobrazam sobie jak to bosko pachnie! Musi byc pyszotka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Doris
Kochana, ślinianki mi zwariowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLooks great
OdpowiedzUsuńxoxoxo
Patricia