wtorek, 5 stycznia 2010

Nadziewana papryka Delii Smith

Niebanalna, bosko pachnąca przystawka: połówki papryki nadziewane połówkami pomidorów i pikantnymi filetami anchois. 

papryka z pomidorami i anchois anchovies
nadziewana papryka

Kolejny przepis z serii "za oknem śnieg, na termometrze minus dziesięć, a ja udaję, ze jestem w śródziemnomorskiej tawernie". Papryka i pomidory w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, słonawymi filecikami anchois i oliwą z oliwek to melanż niesamowicie wręcz smakowity. Przystawka według przepisu Delii Smith może być także daniem kolacyjnym np. ze świeżą bagietką albo czosnkowymi grzankami i dobrym winkiem. Bardzo prosta w przygotowaniu, efektowna - polecam.


Przepis z programu "Delia na lato" kuchnia.tv


Pieczona papryka

(dla 4 osób) 4 czerwone papryki, 4 obrane ze skórki pomidory, 2 ząbki czosnku, 8 filecików anchois z puszki, oliwa. Papryki przekroiłam na pół zostawiając ogonek, wyjęłam gniazda nasienne. Papryki ułożyłam w naczyniu do zapiekania (bardzo dekoracyjnie wyglądają miseczki do musaki). Obrane ze skórki pomidory pokroiłam na ćwiartki, do każdej połówki papryki włożyłam po dwie cząstki pomidora, jednego pokojonego fileta anchois i odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Szczodrze skropiłam dobrą oliwą i oprószyłam pieprzem. Piekłam około godziny w 160 stopniach (z termoobiegiem, w piekarniku bez termoobiegu 180 stopni) aż papryka zmiękła i zrumieniła się przy brzegach.

  • po 40 minutach wymieszaj zawartośc każdej paprykowej "miseczki"
  • czosnek można także po obraniu pokroić w cienkie plasterki i w tej postaci dodać do potrawy

3 komentarze:

  1. Wyobrazam sobie jak to bosko pachnie! Musi byc pyszotka
    Pozdrawiam
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, ślinianki mi zwariowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks great
    xoxoxo
    Patricia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))