sobota, 12 marca 2011

Owsianka z poppingiem amarantusowym

Prażony amarantus czyli popping to doskonały dodatek do śniadaniowej owsianki, wiedzieliście?

owsianka z poppingiem amarantusem
owsianka

Najlepsze śniadanko od jesieni do wiosny: ciepła, sycąca na kilka godzin owsianka. Dla pracujących raczej na weekend, bo gotuje się na wolnym ogniu przynajmniej kwadrans. Owsiankę jadałam wiele lat temu, potem - zapracowana, zabiegana - jakoś o niej zapomniałam. Teraz wracam do tego smaku z rozkoszą. Próbuję przekonać do owsianki moje dzieci, na razie z połowicznym sukcesem: zjedzą, ale zdecydowanie wolą cynamonowe chrupki, słodkie "figuraki", czekoladowe kuleczki. A przecież jest taka pyszna!

Mój ulubiony przepis to ten sprzed lat, z książki kupionej pod koniec lat 80. "Zdrowe śniadania. Müsli i inne". Owsiankę gotuję na wodzie, nie zawsze z owsa, często z płatków orkiszowych czy jaglanych. Dodaję do niej sól, coś słodkiego (płynny miód, syrop klonowy, brązowy cukier, a ostatnio syrop daktylowy), rodzynki, suszone i świeże owoce. Posypuję poppingiem z amarantusa. Jest smacznie i zdrowo.


Porridge

(dla jednej osoby)

60 g płatków orkiszowych, 300 ml wody, sól, suszony ananas, suszona żurawina, borówki amerykańskie, popping z amarantusa, syrop daktylowy do smaku.

Wodę zagotowałam w garnuszku, posoliłam, wrzuciłam płatki i gotowałam na wolnym ogniu 20 minut.  Zdjęłam z ognia, przełożyłam do miseczki. Dodałam rodzynki, żurawinę, ananasa i troszkę syropu daktylowego. Po przestygnięciu dorzuciłam umyte borówki i posypałam poppingiem.
  •  czas gotowania owsianki zależy od indywidualnych upodobań, ja lubię płatki dobrze rozgotowane i bardzo gęste
  • płatki orkiszowe i owsiane kupuję na przykład w Tesco (linia Organic). Popping i syrop daktylowy - w sklepie ekologicznym
  • płatki świetnie smakują oprószone cynamonem, gałką muszkatołową albo imbirem
  • można do nich dodawać dowolne owoce świeże, mrożone, z kompotu
  • można użyć płatków błyskawicznych, wystarczy je gotować kilka minut, ja jednak preferuję nieprzetworzone
  • płatki można gotować na mleku
  • amarantus (szarłat spożywczy), święta roślina Inków i Azteków. Kiedyś cenna - płacono nią podatki. Zawiera żelazo, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, potas, fosfor. Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe i zawiera go więcej niż mleko.Nie zawiera glutenu, za to odmładzający;) skwalen. Samo zdrowie! Na dodatek w postaci poppingu (małych prażonych jak popcorn kuleczek) jest pyszny. Można jeść z jogurtem, zupami, sałatkami, deserami.
owsianka z rodzynkami i cynamonem
owsianka z płatków owsianych z rodzynkami i cynamonem

14 komentarzy:

  1. Nieznosze owsianki)-: Moze zdrowa, ale mi sie kojarzy z przedszkolem gdzie mnie zmuszano do jedzenia zup mlecznych. Jedyne co zjem to platki kukurydziane corn flakes z zimnym mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy "Zupy mleczne" z przedszkola a prawdziwa owsianka nie mają z sobą nic wspólnego:) Może nie jest fotogeniczna, ale zapewniam, że pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam owisanki od dzieciństwa:) To takie kojące, domowe jedzenie, tak mi się kojarzy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Twoja owsianka też zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przpeadam za owsianką, bo - podbnie jak zupa mleczna - kojarzy mi się z przedszkolnym jedzeniem...;) Coraz częściej słyszę jednak, że dobrze przyrządzona i urozmaicona owsianka może być pyszna, i Twoja propozycja zdecydowanie utwierdza mnie w tym przekonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Delikatessen Ja owsiankę odkryłam już jako dorosła kobieta i po poczatkowych oprach (które chyba wszyscy mamy po przedszkolu:D) - bardzo polubiłam:) Spróbuj!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja bardzo lubię owsiankę i jadam ją nierzadko:) Intryguje mnie ta Twoja posypka, muszę ją mieć...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Żenia Popping jest pyszny, lekko orzechowy, ale nienachalny w smaku, właściwie można go dodawać do wszystkiego:), do słodkich dań i do wytrawnych. Rzadko się zdarza, żeby coś zdrowego było tak smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadam zbyt często, ale zawsze z wielkim apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jestem za, zdrowo i smacznie. I pieknie pokazalas, a wydawaloby sie, ze to taka packa:-)
    Pzdr
    Doris

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja!
    zaczynanie dnia w taki smakowity sposób... bajka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przepadam, ale jak czytam Twój opis i patrzę na te jagódki, to może się kiedyś skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kiedyś nie znosiłam owsianek, dziś jem prawie codziennie. Twoja musi być znakomita

    OdpowiedzUsuń
  14. Też dzisiaj zaczęłam dzień owsianką. Dukanową co prawda, ale pyszną :)

    Twoja jest jak marzenie :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))