Prażony amarantus czyli popping to doskonały dodatek do śniadaniowej owsianki, wiedzieliście?
owsianka |
Najlepsze śniadanko od jesieni do wiosny: ciepła, sycąca na kilka godzin owsianka. Dla pracujących raczej na weekend, bo gotuje się na wolnym ogniu przynajmniej kwadrans. Owsiankę jadałam wiele lat temu, potem - zapracowana, zabiegana - jakoś o niej zapomniałam. Teraz wracam do tego smaku z rozkoszą. Próbuję przekonać do owsianki moje dzieci, na razie z połowicznym sukcesem: zjedzą, ale zdecydowanie wolą cynamonowe chrupki, słodkie "figuraki", czekoladowe kuleczki. A przecież jest taka pyszna!
Mój ulubiony przepis to ten sprzed lat, z książki kupionej pod koniec lat 80. "Zdrowe śniadania. Müsli i inne". Owsiankę gotuję na wodzie, nie zawsze z owsa, często z płatków orkiszowych czy jaglanych. Dodaję do niej sól, coś słodkiego (płynny miód, syrop klonowy, brązowy cukier, a ostatnio syrop daktylowy), rodzynki, suszone i świeże owoce. Posypuję poppingiem z amarantusa. Jest smacznie i zdrowo.
Porridge
(dla jednej osoby)60 g płatków orkiszowych, 300 ml wody, sól, suszony ananas, suszona żurawina, borówki amerykańskie, popping z amarantusa, syrop daktylowy do smaku.
Wodę zagotowałam w garnuszku, posoliłam, wrzuciłam płatki i gotowałam na wolnym ogniu 20 minut. Zdjęłam z ognia, przełożyłam do miseczki. Dodałam rodzynki, żurawinę, ananasa i troszkę syropu daktylowego. Po przestygnięciu dorzuciłam umyte borówki i posypałam poppingiem.
- czas gotowania owsianki zależy od indywidualnych upodobań, ja lubię płatki dobrze rozgotowane i bardzo gęste
- płatki orkiszowe i owsiane kupuję na przykład w Tesco (linia Organic). Popping i syrop daktylowy - w sklepie ekologicznym
- płatki świetnie smakują oprószone cynamonem, gałką muszkatołową albo imbirem
- można do nich dodawać dowolne owoce świeże, mrożone, z kompotu
- można użyć płatków błyskawicznych, wystarczy je gotować kilka minut, ja jednak preferuję nieprzetworzone
- płatki można gotować na mleku
- amarantus (szarłat spożywczy), święta roślina Inków i Azteków. Kiedyś cenna - płacono nią podatki. Zawiera żelazo, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, potas, fosfor. Jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe i zawiera go więcej niż mleko.Nie zawiera glutenu, za to odmładzający;) skwalen. Samo zdrowie! Na dodatek w postaci poppingu (małych prażonych jak popcorn kuleczek) jest pyszny. Można jeść z jogurtem, zupami, sałatkami, deserami.
owsianka z rodzynkami i cynamonem |
owsianka z płatków owsianych z rodzynkami i cynamonem
Nieznosze owsianki)-: Moze zdrowa, ale mi sie kojarzy z przedszkolem gdzie mnie zmuszano do jedzenia zup mlecznych. Jedyne co zjem to platki kukurydziane corn flakes z zimnym mlekiem.
OdpowiedzUsuńAnonimowy "Zupy mleczne" z przedszkola a prawdziwa owsianka nie mają z sobą nic wspólnego:) Może nie jest fotogeniczna, ale zapewniam, że pyszna!
OdpowiedzUsuńNie jadłam owisanki od dzieciństwa:) To takie kojące, domowe jedzenie, tak mi się kojarzy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj Twoja owsianka też zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie przpeadam za owsianką, bo - podbnie jak zupa mleczna - kojarzy mi się z przedszkolnym jedzeniem...;) Coraz częściej słyszę jednak, że dobrze przyrządzona i urozmaicona owsianka może być pyszna, i Twoja propozycja zdecydowanie utwierdza mnie w tym przekonaniu:)
OdpowiedzUsuńDelikatessen Ja owsiankę odkryłam już jako dorosła kobieta i po poczatkowych oprach (które chyba wszyscy mamy po przedszkolu:D) - bardzo polubiłam:) Spróbuj!
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię owsiankę i jadam ją nierzadko:) Intryguje mnie ta Twoja posypka, muszę ją mieć...:)
OdpowiedzUsuńŻenia Popping jest pyszny, lekko orzechowy, ale nienachalny w smaku, właściwie można go dodawać do wszystkiego:), do słodkich dań i do wytrawnych. Rzadko się zdarza, żeby coś zdrowego było tak smaczne:D
OdpowiedzUsuńNie jadam zbyt często, ale zawsze z wielkim apetytem:)
OdpowiedzUsuńJa jestem za, zdrowo i smacznie. I pieknie pokazalas, a wydawaloby sie, ze to taka packa:-)
OdpowiedzUsuńPzdr
Doris
rewelacja!
OdpowiedzUsuńzaczynanie dnia w taki smakowity sposób... bajka!
Nie przepadam, ale jak czytam Twój opis i patrzę na te jagódki, to może się kiedyś skuszę:)
OdpowiedzUsuńkiedyś nie znosiłam owsianek, dziś jem prawie codziennie. Twoja musi być znakomita
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj zaczęłam dzień owsianką. Dukanową co prawda, ale pyszną :)
OdpowiedzUsuńTwoja jest jak marzenie :))