wtorek, 28 grudnia 2010

Ciastka owsiane z imbirem i białą czekoladą. Chocolate-Chip-Cookies

Ciastka owsiane z dodatkiem imbiru i białej czekolady

ciasteczka owsiane


ciastka owsiane

Wyborne owsiane ciasteczka. Piekę je w różnych wersjach, jednak z imbirem i białą czekoladą smakują najbardziej... zimowo. Podobno dobrze się przechowują w słoiku albo metalowej puszce. Podobno:)


Imbirowe ciasteczka z białą czekoladą

(15 sztuk)

125 g miękkiego masła, 80 g brązowego cukru, 1 jajko, 90 g mąki pszennej, 15 g płatków owsianych, pół łyżeczki proszku do pieczenia, spora szczypta soli, 100 g (jedna tabliczka) białej czekolady, kawałek świeżego imbiru długości około 1,5 cm, skórka otarta z jednej limonki.

Masło, cukier i jajko zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, dobrze wymieszałam. Czekoladę grubo posiekałam i delikatnie wymieszałam z ciastem. Zwilzonymi dłońmi uformowałam wałek o średnicy około 5 cm, owinęłam folią aluminiową i włożyłam na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie podgrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto pokroiłam na talarki grubości 1 cm i rozłożyłam (co kilka centymetrów, bo ciasteczka się rozlewają podczas pieczenia)  na blasze wyłożonej papierem. Piekłam około 20 minut, do zrumienienia.
  • świeży imbir można zastąpić suszonym, wystarczy pół łyżeczki
  • ciasto po wyjęciu z zamrażalnika najłatwiej kroić ząbkowanym nożem
  • białą czekoladę można zastąpić mleczną albo gorzką/zamiast płatków owsianych dodać do ciasta wiórki kokosowe/do ciasta dodać solone orzeszki ziemne (60 g), rodzynki, skórkę pomarańczową...
  • przepis Leili Lindholm, z książki "Backen mit Leila"
ciastka owsiane z imbirem


17 komentarzy:

  1. podrapane zdjęcia! można wiedzieć jakiego programu używasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają czy są chrupkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Viridianka To program PhotoScape:)
    Anonimowy Tak, są chrupkie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada i imbir.Dla mnie połaczenie doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. I ten pękaty słoik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne zdjęcia, a imbir i biała czekolada to genialne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne zdjęcia ;]
    i te ciasteczka. słodkie, aromatyczne... wspaniałe, jednym słowem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za miłę słowa, a ciasteczka polecam, naprawdę są aromatyczne i... niecodzienne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze fajny ten twoj blog dodam sobie do obserwowanych, ten mail niechce sie cos wyslac wiec jakbys chciala odwiedzic moj blog kulinarny to serdecznie zapraszam http://naobiad.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Józku, adres Twojego bloga widać po kliknięciu w Twój login:) Z przyjemnością zajrzę i dziękuję za dodanie mnie do obserwowanych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. A co to za suszone (?) gwiazdki czy kwiatki? Cz to jakaś przyprawa?


    Też na diecie

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasteczka wygladaja pyszniasto:) wyciagam reke po kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też na diecie To anyż gwiazdkowy (badianek). Zmielony jest składnikiem słynnej chińskiej przyprawy pięciu smaków. Można tez dodawać do ciasteczek:)Przyprawa bardzo aromatyczna! A przy tym jaka ładna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga, chciałabym posiąść Twoją umiejętność pieczenia i podawania tego nie tylko na talerzu ale i w smakowity sposób tu, na blogu. Ależ ja uwielbiam tu zaglądać! Ściskam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Aga, szczęścia w Nowym Roku, spełnienia marzeń dla całej twojej rodziny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Karola Dziękuję i pozdrawiam:*
    Halokitty Dla Ciebie także wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  17. odkąd znalazłam Cię w sieci, śledzę Twoje poczynania kulinarne dlatego pozdrawiam Cię Noworocznie i przesyłam najlepsze życzenia, ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))