czwartek, 2 września 2010

Bezy z migdałami brutti ma buoni


bezy migdałowe z migałami świnka Peppa
bezy migdałowe

Brutti ma buoni ("brzydkie, ale smaczne"), włoskie ciasteczka migdałowe, to najsmaczniejsze bezy, jakie jadłam. Bezy piekę bardzo często, bo to najlepszy sposób zużytkowania białek, które w tajemniczy sposób mnożą się w zamrażalniku. Pawłowa, makaroniki, tradycyjne bezy, bezowe torciki - uwielbiam wszystkie tego typu wypieki!

Brutti (które wcale nie są brzydkie, ot nieco chropowate od migdałów) pieszczą podniebienie smakiem podprażonych migdałów, wanilii, cynamonu i cytryny.Dla wszystkich świeżo upieczonych przedszkolaków i uczniów:) I nie tylko.


Brutti ma buoni

(30 sztuk)

3 białka, 150 g cukru, 80 g migdałów (zmielonych albo w słupkach), szczypta skórki cytrynowej, łyżeczka soku cytrynowego, łpół łyżeczki cynamonu, łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropli aromatu waniliowego.

Migdały w słupkach podprażyłam na jasnozłoto na patelni (bez tłuszczu).Białka ubiłam na sztywną pianę. Wciąż ubijając, powolutku, po łyżeczce dodawałam cukier, sok i skórkę z cytryny oraz esencję waniliową. Następnie delikatnie wmieszałam migdały. Łyżeczką kładłam powstałą masę na blachę wyłożoną pergaminem. Piekłam 45 minut w temperaturze 120 stopni. Potem wyłączyłam piekranik i zostawiłam w nim bezy jeszcze na pół godziny.
  • użyłam cukru brązowego trzcinowego
  • esencję waniliową można kupić w dziale spożywczym Marksa & Spencera
  • do brutti ma buoni możesz dodać trochę kakao i innych niż migdały bakalii (np. rodzynek, orzechów)
 

7 komentarzy:

  1. Przeslodkie. I ta swinka:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz co zdjęcie z Peppą - genialne!
    Ja też chcę taką bezę znaleźć teraz u mnie na biurku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłam na Twój blog przez przypadek i jestem zachwycona! Dodaję do ulubionych i będę wpadać :) Zarówno przepisy jak i twórczość scarpbookowa mnie intryguje :) Pozdrawiam serdecznie! mandżuria (http://mandzuria.wordpress.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. ZDJECIE PRZECUDNE, DOWCIPNE, BEZ ZADECIA - BRAVO

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło Mandżurio - dziękuję:) Ja też lubię eklektyczne blogi, będę więc z przyjemnością zaglądała do Ciebie.
    Pozdrawiam wszystkie komentatorki - cieszę się niezmiernie z Waszych odwiedzin i sympatycznych słów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))