czwartek, 25 marca 2010

Muffinki pikantne

Muffiny tym razem nie na słodko, ale z paluszkami krabowymi, serem żółtym i koperkiem

muffiny babeczki z krabami pikantne
pikantne muffiny z krabami

 Propozycja na przystawkę dla gości albo - jak u mnie - na romantyczną kolacyjkę we dwoje. Z michą sałaty i kieliszkiem wina smakują najlepiej. Wytrawne babeczki z paluszkami krabowymi są dobre tak bardzo, jakby naprawdę zawierały mięso krabów:) Kto nie lubi tego produktu (jadłam go po raz pierwszy w życiu i zapewniam, że jest smaczniejszy niż wygląda), może go zastąpić drobno pokrojonymi prawdziwymi krabami z puszki, krewetkami czy nawet szynką.


Muffiny krabowe


(8 babeczek)

8 paluszków krabowych, 100 g mąki, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nieduża marchewka, 50 g sera żółtego (najlepiej goudy), 2 jajka, ćwierć szklanki mleka, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, koperek.

Piekarnik podgrzałam do 190 stopni. W misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Dodałam startą marchewkę, starty ser, posiekany koperek i wymieszałam. Jajka rozbełtałam z mlekiem i olejem, połączyłam z suchymi składnikami, dodałam drobno pokrojone paluszki krabowe i przyprawy. Masę włożyłam do muffinkowych papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekłam 25 minut.
  • w oryginalnym przepisie dodatkiem do ciasta był szczypiorek. Zastąpiłam go koperkiem. Babeczki dobrze smakują także z innymi ziołami, np. bazylią
  • paluszki krabowe surimi to dalekowschodnia przegryzka na bazie zmielonego mięsa białych ryb. Warto poszukać paluszków z jak największym dodatkiem mięsa krabów



10 komentarzy:

  1. Agato, oto zjawiam się jako strażniczka Twojej diety, porażona smakowitymi babeczkami. Co do paluszków kranowych, nam też smakują:) Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i fajnie się prezentują. Świetna propozycja na małą imprezę wśród znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko dzięki za troskę:) Tym razem babeczek nie jadłam, o nie, trzymam się Dukana ortodoksyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wiosenne te babeczki, zrobię tym razem z szynką, bo akurat nie mam surimi. Będą dziś na kolację, dam znać, czy smakowały:)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, bardzo ciekawie! Zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a ja mam pytanie trochę poza głównym tematem: gdzie kupujesz papilotki na muffinki? Szukam i nigdzie nie mogę dostać, a już za mną od dawna chodzą...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomijam allegro, tam jest ich spory wybór :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Białe kupiłam bodajże w Tesco czy Almie, brązowe i wzorzyste w sklepie tortownia.pl (odebrałam sobie osobiście u nich na Targówku).
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe te babeczki - będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię piec babeczki
    lubię zjadac krabowe paluszki
    nigdy jednak nie pomyślałam, by te dwie rzeczy ze sobą połączyc.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))