sobota, 14 grudnia 2013

Pralinki z białej czekolady z migdałami

Wykwintne kuleczki, bez pieczenia, idealne do kawy lub herbaty. Dla dzieci - obtoczone w kolorowej posypce.

praliny z czekolady, praliny bez pieczenia
kulki z białej czekolady

Kolejny przepis z książeczki upolowanej w supermarkecie za kilka złotych i dowód, że dobra książka z przepisami nie musi być sygnowana przez celebrytę czy pretensjonalną blogerkę i kosztować 60 złotych.


Trufle z białej czekolady z migdałami
(12 pralinek)

100 g (1 tabliczka) białej czekolady, 15 g masła, 75 ml gęstej śmietany, 25 g obranych migdałów, do posypania cukier puder, płatki migdałowe, posypka cukrowa.

W żaroodpornej misce ustawionej na garnku z wrzątkiem (czyli w kąpieli wodnej) stopiłam czekoladę, masło i śmietanę. Uwaga, czekolady nie należy mieszać! Dopiero po zdjęciu miski wsypałam pokruszone migdały i wymieszałam. Po wystygnięciu przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Ze schłodzonej masy formowałam kulki, ułożyłam na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiłam na 2 godziny do lodówki, aż kulki nieco stwardniały. Przed podaniem obtoczyłam w cukrze pudrze, płatkach migdałowych, posypce.
  • pistacje z oryginalnego przepisu zastąpiłam migdałami. Można użyć dowolnych orzechów
  • kulki są bardzo słodkie - aby stały się bardziej wytrawne proponuję obtoczyć kulki w kakao lub startej gorzkiej czekoladzie
  • kulki można także zrobić z mlecznej albo gorzkiej czekolady
  • "Przysmaki z czekolady" wydało Parragon Books

3 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają te kuleczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się rozpisałaś!
    pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula, dziękuję, są naprawdę smaczne:)
    Kasiu, duzo teraz siedze w kuchni, więc jest okazja do blogowania, ale bez napinki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarz:)))